Slovenija
15 ogledov

Sporne izdelke danes umikajo

Poslanska skupina SDS je včeraj vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za zd Žurnal24 main
Lekarni Ljubljana bo danes izdana odločba, po kateri bo morala iz prodaje umakniti sedem izdelkov, ki jih trži kot galenske izdelke.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je namreč ugotovila, da bi ti "galenski izdelki" morali biti registrirani kot zdravila. V tem primeru gre za kršitev zakona o zdravilih v delu, ko ponudnik pri izdelku, za katerega bi moral imeti dovoljenje za zdravilo, tega ni pridobil.

Globa do 80 tisoč evrov
Galenski izdelki naj bi pokrivali predvsem tista področja, ki jih industrijsko izdelana zdravila ne pokrivajo. Direktorica agencije Martina Cvelbar je dejala še, da galenski izdelki z vidika javnega zdravja ne smejo biti zamenjava za razpoložljiva industrijsko izdelana zdravila, globa za tako kršitev pa znaša med osem tisoč in 120 tisoč evrov. Ta imajo namreč višji standard zagotavljanja kakovosti, varnosti in učinkovitosti.

Cvelbarjeva je dejala, da bo kazen, ker se je to zgodilo prvič, manjša. Lekarni tako grozi globa med osem tisoč in 80 tisoč evrov.

V Lekarni Ljubljana so dejali, da omenjenih sedmih izdelkov na prodajnih policah ne bo več v ponedeljek, direktor Marko Jaklič pa je ob tem dejal, da je umik omenjenih izdelkov iz prodaje poslovna odločitev lekarne.

Lekarna z ovadbo nad Cvelbarjevo
Lekarna Ljubljana je vložila tudi kazensko ovadbo zoper Cvelbarjevo. Kot razlog za ovadbo so navedli, da je agencija novembra lani opravila analize nekaterih galenskih izdelkov lekarne, vendar pa rezultatov, ki so bili pozitivni, ni posredovala niti javnosti niti lekarni. Zaradi tega je po mnenju Jakliča lekarni nastala visoka poslovna škoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.