Slovenija
84 ogledov

Starši za vrtec dolgujejo milijone evrov

Infografika vrtci Žurnal24 main
Vrtci. Dolga je več, vrtci pa otrok staršev, ki jim ne plačujejo, ne smejo izključiti.

"Dolžniki v vrtcih so vsesplošni slovenski problem. Upam si trditi, da je neplačevanje oskrbnine manj posledica socialne stiske kot lumparije," pravi predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž in ravnateljica Vrtca Ptuj. Dodaja, da so nekateri dolžniki spretni "izogibalci" dolžnostim na vseh področjih. Samo v devetih slovenskih mestnih občinah trenutno skupni dolg staršev vrtcem znaša skoraj 1,8 milijona evrov. Od tega največ v Mariboru, okoli pol milijona evrov, večina tega dolga pa je tam iz leta 2010.

Mariborska mestna uprava razmišlja, da bi ustanovili mestno pravobranilstvo, ki bi občino zastopalo v različnih pravdnih primerih, ukvarjalo pa bi se tudi z izterjavo dolgov. Zdaj vrtci bodisi najemajo odvetnike bodisi imajo zaposlenega nekoga, ki se ukvarja tudi z izterjavami. V vseh vrtcih se težave lotevajo podobno – najprej pošiljajo opomine, nato starše pokličejo in se poskušajo dogovoriti za obročno odplačevanje dolga, če to ni uspešno, sledijo izvršbe in tožbe. "Dejstvo je, da se iz leta v leto povečuje delež odprtih terjatev do staršev," pravi ravnateljica mariborskega vrtca Ivana Glinška Irena Elbl. Meni, da je sedanja strategija vrtcev boljša kot uvedba administrativnega urada. Izpostavlja pomen osebne komunikacije in prepoznavanje osebnih stisk.

Ne potrudijo se za znižanje

"Veliko je staršev, ki težje poravnajo svoje obveznosti, nekaj pa je tudi tistih, ki so plačila zmožni, vendar malomarni," pravijo na Mestni občini Koper. Tudi v drugih občinah pravijo, da so visoki računi za vrtec velikokrat posledica tega, da starši ne oddajo vloge za znižano plačilo vrtca. Zato dobijo položnico za plačilo 77 odstotkov vrednosti programa, čeprav bi bili morda upravičeni do oprostitve ali nizkega plačila. K povečevanju dolgov pripomore tudi gospodarska kriza z izgubami zaposlitev in neizplačevanje plač pri nekaterih delodajalcih, hkrati je sistem ugotavljanja znižanega plačila tog. "Vedno obstajajo ljudje, ki svojih obveznosti ne poravnajo zaradi težkega finančnega stanja, površnosti ali pa preračunljivosti," pa stanje komentirajo v Kranju.

V Velenju opažajo povečanje števila osebnih stečajev dolžnikov: "Zamud pri plačilih je vedno več in so vedno večje, vedno več pa je tudi primerov izterjav, v katerih se dolg izkaže kot neizterljiv zaradi brezposelnosti ali preobremenjenih osebnih dohodkov." Ko so osebni dohodki dolžnikov obremenjeni z več izvršbami, so upniki razporejeni na čakalni seznam, čakanje pa lahko traja več let. "Pomembno je poudariti, da se načeloma noben dolg ne odpiše in poskrbi se, da, pa čeprav čez mnogo let, vrtec dobi sredstva," dodaja Božena Bratuž: "Nekateri ga poravnajo takrat, ko njihovi otroci že študirajo."

Otroci pred ekonomijo

Vrtec pa otroka staršev, ki neredno poravnavajo svoje obveznosti, ne sme izpisati oziroma izključiti iz vrtca. V preteklosti je to dovoljeval Pravilnik o plačilih staršev za programe v vrtcih, a je bila ta določba v njem s sodbo ustavnega sodišča (US) iz leta 1999 razveljavljena. Po mnenju US mora biti pravica otroka do obiskovanja vrtca pred ekonomskim interesom vrtca, so odločitev US pojasnili na Mestni občini Novo mesto.

Komentarjev 3
  • nina 13:27 26.oktober 2013.

    ČE BI BILA S ČASA SOCIALZMA BI BILO SUPER VENDAR JE IZ ČASOV NAJVEČJE LUMPARIJE,KI JE PRAVIMO DEMOKRACIJA.

  • LJ24 11:31 25.oktober 2013.

    Poznam dva starša, ki ne plačujeta vrtca in javno govorita o tem, da ga nikoli ne bosta plačala. Zapufana sta vzdolž in povprek (kupujeta telefone pri operaterjih, ipad-e, ipd), zakreditirana sta do iznemoglosti.Pa da ne bo pomote, nista v ...prikaži več denarni stiski, kredite in vse te zadeve porabita za razvajanje.S sodišča imata že izvršbo in več kot to jim ne morejo trgati.Tako vrtec in ostali upniki ne morejo priti do svojega denarja, saj jima delodajalec ne sme odtegniti od plače več kot določa zakon. Sedaj govorita še, da bosta šla oba v osebni stečaj in da nikoli ne bosta poplačala dolgov, ki jih imata za cca 40.000€.Še enkrat poudarjam, da nista reveža. S svojimi otroci letujeta v tujini, tja pa odletijo z redno avionsko linijo.Torej, državo se lahko ropa, če jo le znaš.

  • Pepe007 09:25 25.oktober 2013.

    Ustavno sodišče je interes dolžnikov dvignilo nad interes plačnikov. Tudi zaradi takih so ekonomske cene vrtcev višje kot bi lahko bile, ker si občine vkalkulirajo en del neplačnikov, da gre manj iz njihovega proračuna. Razen tega je kakovost vrtca ...prikaži več zaradi neplačnikov slabša kot bi lahko bila. Poštenje po Slovensko... Kolektivna odgovornost iz časov socializma.