Slovenija
11783 ogledov

Starostna meja za poživitveni odmerek se niža

Cepljenje v Sloveniji Epa
Infektologinja je pojasnila podrobnosti o novih priporočilih za cepljenje proti covid-19. Med drugim se izraziteje omejuje uporaba vektorskih cepiv.

Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ, je danes na novinarski konferenci predstavila priporočila NIJZ glede novih smernic strategije cepljenja proti covid-19.

Na voljo bo tretji odmerek

Pri spremembi glede tretjega odmerka je skupina strokovnjakov na NIJZ sledila nedavnemu sklepu Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je odobrila tretji odmerek kot t.i. dodatni odmerek, in sicer pri obeh v Evropi odobrenih mRNA cepivih – Pfizer in Moderna, je uvodoma pojasnila infektologinja: »Gre za odmerek, ki ga sprejmejo osebe z zelo oslabelim imunskim odzivom, pri katerih pričakujemo, da cepljenje z dvemi odmerki ni bilo zadostno. To cepljenje se izvede 28 dni po drugem odmerku, lahko pa tudi kasneje.«

EMA je odobrila tudi t.i. poživitveni odmerek za cepivo Pfizer: ''Odobreno je na način, da je njegova uporaba možna, a da naj se nacionalne institucije odločijo, na kakšen način bodo tretji poživitveni odmerek uporabljale.''

To v Sloveniji pomeni določeno spremembo. Kot je Beovićeva pojasnila to novost, pri dodatnih in poživitvenih odmerkih cepiva Pfizer osebi tako ne bo več potrebno podpisati seznanitve, da odmerna shema ni odobrena, saj to ne drži več. Nasprotno pa za cepivo Moderna ta sistem ostaja, saj takšen način odmerjanja še ni odobren.

Janez Poklukar Covid-19 Zdravje Nova priporočila za cepljenje v Sloveniji: Omejitve tudi glede Moderne

Nižja starostna meja za poživitveni odmerek

Starostna meja za priporočilo cepljenja s poživitvenim odmerkom se prav tako spušča, in sicer na 65 let, kot v številnih drugih evropskih državah.

''Ker so epidemiološke razmere v Sloveniji sorazmerno slabe, je poživitveni odmerek možen tudi pri mlajših osebah, pol leta po osnovnem cepljenju,'' je pojasnila infektologinja.

Omejitev uporabe vektorskih cepiv

Omejitev vektorskih cepiv je NIJZ prednostno priporočal že v poletnih mesecih, je dejala Beovičeva, novejša omejitev pa je nadaljevanje teh priporočil.

''Menimo, da je potrebno ta cepiva izraziteje omejiti,'' je pojasnila odločitev tudi v luči nedavnih dogodkov: ''Dostopna naj bi bila samo na izrecno željo osebe, ki bi si želela cepiti ali v določenih situacijah, kjer obstaja kontraindikacija za uporabo mRNA cepiv.''

Cepiva pa še vedno ostajajo na voljo, saj gre še vedno za cepiva, pri katerih je njihova uporaba v Evropi registrirana in dovoljena.

Za cepljenje proti covid-19 za osebe, mlajše od 30 let, se uporabljajo mRNA cepiva. Glede omejitev mRNA cepiv v tej starostni skupini je dejala, da ne gre za strogo omejitev: "Gre zgolj za priporočila. mRNA cepiva pri mlajši populaciji lahko povzročajo vnetje srčne mišice in osrčnika, ki sicer praviloma ni hudo," je še dejala. Za mlajše od 30 let se tako priporoča uporaba cepiva Pfizer.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 19
  • Naklonsky 12:06 12.oktober 2021.

    Danes se pa samo oglašajo komentatorji 'cveta inteligence' slovenske znanosti. Še dobro, da imamo takšne kredibilne znanstvene dodatne razlage, ha ha.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:42 11.oktober 2021.

    Vse okoli cepljenja je tako zblojeno in zmedeno, da ni čudno, da se ga ljudje bojijo in ga odklanjajo.

  • Avatar jate
    jate 20:41 11.oktober 2021.

    ste najbrž želeli napisat " usmrtitveni" odmerek kajne??