Slovenija
3028 ogledov

Svarijo vlado: "Če ne bomo upoštevani, se znajo zgoditi nemiri"

avtoprevozniki, Karavanke, zapora Sašo Bizjak, OZS
Prevozniki zahtevajo, da jih vlada vključi v tretji paket protikoronskih ukrepov.

Prevozniki sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca pozvali, naj vlada v tretji paket protikoronskih ukrepov vključi njihovo panogo. "Padli smo iz prvega koronskega paketa, padli smo iz drugega in upam, da si država ne bo dovolila, da bomo padli iz tretjega," je po današnjem srečanju upravnega odbora sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) poudaril predsednik sekcije Peter Pišek.

Kot je dejal, zahtevajo takojšnjo finančno pomoč za likvidna sredstva, obratni kapital, investicijska sredstva, državno poroštvo in 30-letni odplačilni rok s poroštvom, moratorijem in ugodno obrestno mero. Po Piškovih besedah so ljudje v stresu in obupu. "Če ne bomo upoštevani niti v tretjem paketu, se znajo zgoditi tudi nemiri, cestne blokade prevoznikov," je opozoril.

"To so družine, ki so 30 ali 50 let ustvarjale logistična podjetja, ki so zdaj pred propadom. Če bomo šli pod vodo, nas nihče več ne bo obudil," je dodal.

Minister: "Lahko vse obljubim, ampak nimam vreče denarja"

Vrtovec je na srečanju izrazil razumevanje za panogo, je pa dejal, da jim denarja ne more zagotoviti jutri, čeprav ve, da ga potrebujejo. "Lahko vse obljubim, ampak nimam vreče denarja," je dejal in prevoznike pozval k potrpežljivosti in razumevanju. "Računamo na tretji paket, ki se začne pripravljati v petek," je izpostavil minister.

Po besedah državnega sekretarja Aleša Miheliča infrastrukturno ministrstvo pospešeno išče rešitve s SID banko, da bi sektor prišel do denarja. Še danes se bodo predstavniki ministrstva sestali s predstavniki banke, je dejal. "Prizadevamo si tudi za shemo za nepovratna sredstva. Ne moremo pa tega zagotoviti jutri. Ocenjujemo, da bi lahko v dveh do treh tednih prišli do finančnih sredstev," je dejal Mihelič.

Minister je ob tem izpostavil, da je avtoprevozništvo ena izmed hrbtenic slovenskega gospodarstva glede na prispevek bruto domačega proizvoda, od nje pa so odvisni tudi ostali segmenti gospodarstva, od gradbeništva, turizma, proizvodenj in tako dalje. Prevoznikom je zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovih močeh, da prepreči propad podjetij v sektorju.

Ne dobijo kreditov pri komercialnih bankah

Predsednik OZS Branko Meh je izpostavil, da prevozniki ne dobijo kreditov pri komercialnih bankah. "Te želijo imeti boniteto, a če so bile obratovalnice zaprte in je prevozništvo delalo s polovično kapaciteto, sredstev ni in tudi bonitete ni," je izpostavil. Med drugim si v OZS po Mehovih besedah želijo tudi, da se v tretji paket vnese ukrep, da lahko prevozniki plačajo DDV po plačani realizaciji.

Pišek pa je po srečanju izpostavil še, da se prevozništvo v nekaterih segmentih že 10 let ne premakne z mrtve točke. "Prosili smo ga za uporabo vseh njegovih virov, da pridemo naprej tudi na zakonodajnem področju, pri umeščanju infrastrukture v prostor. Vemo, da v Sloveniji nič ne moreš umestiti v prostor in zahtevamo prednostno obravnavo za umeščanje logistične infrastrukture v prostor," je srečanje z ministrom še strnil predsednik sekcije za promet.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 22
  • fasader56 17:33 14.maj 2020.

    Če se navadiš na milijone in ti potem malo zaškripa,zaženeš galamo in izsiljevanje. Poglejte prihodke,davkarji , teh revčkov,ki bi radi državni denar,zato ste plačani.........

  • Avatar Sinberella
    Sinberella 01:22 14.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljši strani za zmenke seksa -- –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • Avatar @narhist
    @narhist 22:40 13.maj 2020.

    Sem prepričan, da imajo največje želje in potrebe ti, ki imajo nekaj mio€ vredne vozne parke, izkoriščajo zaposlene sami pa se šopirijo z vilami, avtomobili, barkami ...