Slovenija
6609 ogledov

Ta zloglasna bolezen se širi hitro kot blisk, v bolnišnicah stanje skrb vzbujajoče

Mateja Logar STA/Daniel Novakovič
V bolnišnicah so zaradi širjenja nalezljive bolezni znova v skrbeh.

V zadnjem času je v delovnih kolektivih zaznati precej bolniških odsotnosti, marsikatera od teh pa je povezana s koronavirusom. Ne gre zgolj za občutek, pač pa se med Slovenci v zadnjem času v večjem obsegu znova širi covid-19. In kot je za portal N1 navedla infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana dr. Mateja Logar, je opazen porast hospitaliziranih bolnikov vse od krompirjevih počitnich dalje.

"Na začetku oktobra so bolniki prihajali zaradi poslabšanja osnovnih bolezni, zdaj pa opažamo, da so nekateri hospitalizirani zaradi prizadetosti spodnjih dihal v sklopu covida. Večina hospitaliziranih je sicer starejša s pridruženimi boleznimi," je pojasnila dr. Mateja Logar. Dodala je, da je še vedno najbolj pogosto zaznana različica omikron s svojimi podtipi.

Kot je dodala, večina ljudi, ki zboli, ima najprej nespecifične prehladne znake, kot so bolečine pri požiranju in občutek zamašenega nosu. Se pa pojavlja tudi visoka vročina, ki vztraja od tri do štiri dni, in sicer okoli 39 stopinj Celzija. "Ob omikronu te visoke vročine doslej nismo videvali, je bil pa to eden od vodilnih simptomov pri alfa in delta različici. Različica, ki trenutno kroži, ima torej bolj izrazit sistemski vnetni odgovor kot predhodna," je v pogovoru za N1 dodala Logarjeva. Kot pogoste simptome pacienti navajajo tudi glavobole in bolečine v mišicah, pri otrocih pa celo driska.

"Test je lahko pozitiven že, preden imamo klinične znake okužbe, s tem pa smo kužni," je še opozorila Logarjeva in dodala, da je inkubacijska doba nekje 2 dneva in pol. 

Kakšno pa je trenutno stanje na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana? "Pri nas imamo težave z bolniki, ki potrebujejo sprejem v bolnišnico, že mesec in pol. Pogosto ostajajo na hodniku, ne samo čez noč, temveč tudi kakšen dan ali dva, preden nam uspe najti ustrezno namestitev na oddelku. Ocenjujemo, da je približno četrtina tistih, ki pridejo na pregled v našo ambulanto, pozitivnih na koronavirus. Ta odstotek se je bistveno povečal v primerjavi s predhodnimi tedni in meseci," je opisala sogovornica. 

Prepričana je, da je vse skupaj z bolnišničnega vidika stanje že skrb vzbujajoče, saj težave nastajajo tudi pri tem, da zaradi okužbe s koronavirusom odpadajo elektivni posegi, ki jih v primeru okužbe ni mogoče opraviti. Logarjeva je obenem opozorila, da okužbe s koronavirusom nikakor ne gre jemati z levo roko. "Ta povečana pojavnost covida v splošni populaciji ni povsem zanemarljiva. Res je, da je daleč od tega, kar je bilo pred dvema letoma, a vseeno je za tiste, ki imajo dejavnike tveganja, covid še vedno zelo problematična bolezen," je zaključila Logarjeva in svetovala vsem, ki jim domači test pokaže okužbo na koronavirus, da ostanejo doma. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 59
  • Avatar MS
    MS 16:53 17.december 2023.

    Na Hrvaškem je med 5. in 11. decembrom 2023 zaradi covida-19 umrlo 42 ljudi, med katerimi je bilo največ starejših med 70. in 80. letom starosti.

  • Avatar MS
    MS 11:47 17.december 2023.

    Avtorji študije so profesorji in raziskovalci britanske javne univerze Imperial College London, ki je usmerjena predvsem v naravoslovne študije in se nahaja na petem mestu lestvice najboljših univerz v Veliki Britaniji.

  • Avatar MS
    MS 11:46 17.december 2023.

    Študija: Cepiva proti covid-19 so samo v 2021 rešila 20 milijonov življenj! Samo v prvem letu od prihoda na trg so cepiva proti covid-19 rešila med 19,1 in 20,4 milijona življenj, v petek objavljeno študijo v enem izmed najbolj priznanih ...prikaži več znanstvenih medijev na svetu Lancet Infectious Diseases povzema britanski The Economist. Brez cepiv bi samo v 2021 umrlo približno trikrat več ljudi.