Slovenija
14236 ogledov

Tako boste lažje kupili vinjeto

Vinjeta
1/5
Anže Petkovšek Vinjeta
Nekaj trikov za enostavnejši nakup vinjete prek Darsove spletne strani.

Dars le dobro četrtino vinjet proda prek svoje spletne strani. Za uporabnike je to po naši oceni daleč najboljša možnost, saj lahko nakup opravijo od doma, vedno imajo dostop do podatkov o vinjeti in ne morejo izgubiti ali založiti računa. V primeru, da avto odjavite, Dars za vračilo sorazmernega deleža vinjete zahteva kopijo računa, tega pa v enem letu ni tako težko izgubiti ali založiti. Poleg tega pred iztekom veljavnosti uporabnik dobi obvestilo, da mu vinjeta poteče. Kot smo poročali, je preverjanje veljavnosti vinjete po uradni poti prava muka, obstaja pa tudi precej lažja neuradna pot.

A tudi za nakup vinjete bi bila Darsova spletna stran lahko bolj prijazna. Ko prideš na spletno stran evinjeta.dars.si, ki je prvi zadetek praviloma v vseh možnih kombinacijah iskanja za nakup vinjete, sploh ne vidiš, ali imaš še veljavno vinjeto in do kdaj.

Nakup evinjete na spletni strani Darsa | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Ta podatek se skriva v rubriki Nadzorna plošča (povezava desno zgoraj). Ko se vam odpre, lahko vidite, do kdaj je vaša vinjeta veljavna (glej spodaj), ni pa možnosti, da bi z enim klikom kupil novo letno vinjeto za isti avtomobil.

Nakup evinjete na spletni strani Darsa | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Večina najbrž Nadzorno ploščo spregleda in se loti nakupa nove letne vinjete, skoraj vsi vozniki avtomobilov najbrž letne 2A vinjete za 117,50 evra. Cestninski razred 2A je, tako kot je treba, zato izpostavljena možnost na prvi stran.

Nakup evinjete na spletni strani Darsa | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Ko izberete nakup te vinjete, vas sistem na naslednji strani povabi, da vnesete podatke o vozilu. Pri vnosu bodite zelo pozorni, saj je to pogosta napaka, zaradi katere lahko dobite plačilni nalog za 300 evrov globe in poziv, da kupite novo vinjeto. Večina tovrstnih postopkov se konča z opominom, a porabili boste precej časa in živcev. Vnos mora biti brez presledkov in brez posebnih znakov, kot je vezaj (primer: KPRK403). Dovoljeni znaki 0-9 in A-Z.

Na Darsu so nam povedali, da "že nekaj časa spletna stran ob vnosu registrske označbe, ki vsebuje črko O, kupca pred potrditvijo nakupa e-vinjete dodatno opozori, naj posebej preveri, če registrska označba njegovega vozila dejansko ne vsebuje številke 0, s čimer se lahko prepreči nakup e-vinjete za napačno registrsko označbo" ter dodali, da bo z eno od naslednjih različic portala polje za vnos registrske označbe vizualno bolj podobno obliki fizične registrske tablice. 

Nakup evinjete na spletni strani Darsa | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Če ste vinjeto že kupili prek spleta, se vam z izbiro možnosti izbire med shranjenimi vozili samodejno vnesejo podatki o registrski tablici. Tudi tukaj sistem avtomatično ne predlaga datuma veljavnosti nove vinjete s prvim dnem poteka veljavnosti obstoječe, kar si verjetno želi večina voznikov.

Vsako vinjeto je možno kupiti največ 30 dni pred izbranim datumom začetka njene veljavnosti.

Če je to tudi vaša želja in ste spregledali nadzorno ploščo, lahko za začetek veljavnosti vnesete kar datum, ko opravljate nakup. Ko kliknete na Dodaj v košarico, vas bo sistem, če je vinjeta še veljavna, na to opozoril in vam predlagal nov datum začetka veljavnosti dan po izteku obstoječe vinjete.

"Za vozilo je registrirana e-vinjeta, ki velja do vključno 02.02.2024 (poteče čez 10 dni). Če želite premakniti začetek veljavnosti nove e-vinjete na 03.02.2024 izberite Premakni začetek veljavnosti. Če želite ohraniti veljavnost nove e-vinjete, izberite nadaljuj brez sprememb," nam je ob vnosu prezgodnjega datuma sporočil sistem.

Možno plačilo z nakazilom, a dovolj vnaprej

Nakup vinjete je mogoče plačati tudi z bančnim nakazilom, a se je treba na nakup spomniti malce pred potekom vinjete. "Če želite plačati z bančnim nakazilom, je prvi mogoči datum začetka veljavnosti e-vinjete štiri delovne dni od kreiranja ponudbe. tj. 29.01.2024," nas je v torek, 23. januarja, opozoril sistem. Če vinjeto prek spleta kupite v torek, začne veljati šele v ponedeljek, če jo kupite v ponedeljek, pa v petek. Kdor želi, da mu bo vinjeta veljala od 3. februarja, jo mora kupiti v ponedeljek, 29. januarja.

Sicer pa spletna stran omogoča plačilo vinjete s kreditno ali debetno kartico (aktivirano za nakupe prek spleta!), Paypalom, po novem tudi z mBillsom, Valújem ter kartico Diners, ne pa na primer s Flikom, s katerim je ponovem mogoče plačati davke prek eDavkov.

Bolj digitalni kot domačini so očitno turisti

Delež prodanih vinjet prek spleta se sicer povečuje. "Decembra 2023 je bilo prek spleta prodanih za 43 odstotkov več e-vinjet glede na december 2022," so nam povedali na Darsu in dodali, da se "nakup e-vinjet prek spleta, glede na povprečje preostalih mesecev, že od uvedbe e-vinjet poveča v poletnih mesecih, ko jih kupujejo turisti. V celotnem lanskem letu je sicer delež nakupov e-vinjet prek spleta znašal nekaj več kot 26 odstotkov."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • crniovcar 13:49 28.januar 2024.

    Nadzorne plošče na njihovi strani ne obstaja. Jaz jo ne najdem.

  • Pehta 11:20 28.januar 2024.

    Izogibaj se malih črk "ilo" ali velikih "ILO" in seveda številke "0" (vse brez apostrofov)!