Slovenija
7679 ogledov

Tako morda lahko prihranite pri nakupu vinjete

Vinjeta vožnja avtocesta promet Andrej Leban
V teh dneh letna vinjeta poteče večini voznikov. Kdor je ne potrebuje vsak dan, lahko nakup zamakne za kakšen dan ali kakšen teden. Koliko s tem privarčuje?

Letna vinjeta stane 117,50 evra. Če jo kupiš en dan kasneje, bo naslednje leto veljala en dan dlje. Vsak dan zamika pomeni 32 centov "prihranka", en teden 2,25 evra, 30 dni pa 9,66 evra.

Pri tem velja velja biti zelo pozoren, če pozabite, da vaš avto nima vinjete in zapeljete na avtocesto, vam grozi 300 evrov globe. 

Kdor vinjete ne potrebuje vse leto, lahko razmisli o tem, ali se mu morda bolj splača nakup tedenskih ali mesečnih vinjet.

Nakup štirih mesečnih vinjet, ki za avto stanejo 32 evrov, je že dražji od letne vinjete, kdor pa bi na primer vinjeto potreboval le tri mesece, je nakup 21,50 evra cenejši od nakupa letne vinjete.

"Mesečna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem mesecu, če tega dne v naslednjem mesecu ni, pa do zadnjega dne v tem mesecu. Primer: če za mesečno e-vinjeto določite, da začne veljati 15. aprila, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. maja, torej do 24. ure. Če pa kot datum začetka veljavnosti določite 31. maj, se veljavnost mesečne e-vinjete izteče 30. junija," pojasnjujejo na spletni stran Darsa.

Za ceno letne vinjete je mogoče kupiti sedem tedenskih vinjet, ki stanejo 16 evrov.

"Tedenska e-vinjeta velja sedem zaporednih dni od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec. Prvi dan veljavnosti tedenske e-vinjete je vedno vključen v štetje (to pomeni, da tedenska e-vinjeta velja na dan začetka veljavnosti in še šest naslednjih dni) Primer: če se za tedensko e-vinjeto ob nakupu odločite, da naj začne veljati v petek, boste lahko avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto uporabljali do četrtka do polnoči," pojasnjujejo na spletni stran Darsa.

Polletna vinjeta je na voljo samo za prvi cestninski razred, torej za enosledna motorna vozila oziroma motorna kolesa. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:34 31.januar 2024.

    To prav politično nastavljeno,da bomo kao prišparali,in potem pozabiš da je nimaš,pa plačaš 300 evrov.Kazen bi bila poštena,toliko kot stane vinjeta.Ma skoz ene kazni.Včasih smo se s fičoti vozili preko omejitev,pa ni bilo nobene panike,danes če te ne kaznujejo,kar mislijo,da je nekaj narobe.

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 08:33 31.januar 2024.

    "če pozabite, da vaš avto nima vinjete in zapeljete na avtocesto..." Kaj AC, na rondo pri Stožicah ne smeš, da bi šel npr. iz Lj do Trzina!! Bi moral iti okoli po Titovi do Črnuč in potem dalje. Koprčani so ...prikaži več imeli enak problem, ko so jim zaprli obalno cesto, ker so Markovec kategorizirali kot AC. Je bil takrat velik halo. Ne vem, ali so to pozneje spremenili.