Slovenija
3117 ogledov

Talum: "Razmere na energetskem trgu so vedno bolj ekstremne"

elektrika Profimedia
Zmanjšali porabo elektrike, povečali porabo plina.

"Razmere na energetskem trgu so vedno bolj ekstremne in pod takimi pogoji proizvodnja primarnega aluminija ni mogoča," so sporočili iz podjetja Talum. Zato so bili primorani dodatno znižati proizvodnjo v elektrolizi. "V zadnjem tednu junija smo še dodatno zmanjšali število delujočih elektroliznih celic s 50 na 30. Pred tem smo, kot je znano, proizvodnjo v elektrolizi zaradi energetske krize zmanjšali 1. novembra lani," so pojasnili.

Z zmanjševanjem proizvodnje v elektrolizi in posledično zmanjševanjem porabe električne energije pa so povečali porabo plina za pretaljevanje oziroma reciklažo aluminija. "Kratkoročno v Talumu kot v večini industrije proizvodnje in predelave materialov ni mogoče preiti na nadomestne energente, ker ni na voljo primerne tehnologije."

V primeru redukcije plina pa bodo primorani takoj dodatno omejevati proizvodnjo na področju predelave in reciklaže aluminija, so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 15:53 08.julij 2022.

    Kaj? Povečali da so porabo plina? Da jih ni sram, nič solidarnosti z ukrajinskim vodstvom? Takoj demokratično prepovedat prodajo, uporabo in reklamiranje alu izdelkov, mediji naj iz poročanja umaknejo besedo Talum, direktorja pa na fronto poslat. Dokler si ne bodo ...prikaži večdo na streho montirali vetrnico in postali 100% električni in zelenski ups zeleni. Višek elektrike pa naj pošiljajo za napajanje Kijeva in kar ostane še za primarno regulacijo frekvence NE Zaporožje. Butn, butn, butnskala....

  • rd2dmk2 15:27 07.julij 2022.

    arhimed je potopil rimske ladje, tile v Talumu pa ne znajo s soncem topit aluminja.. ja 6 mesecev je minilo pa sene spomnijo da bi naredili sončno peč. lahko bi jo tudi pred 6-timi ali 60 leti, ampak čemu neki, ...prikaži več nafta je ,kolm,je zakaj bi nekemu naprednežu plačevali za idejo ,če pa lahk sebi natlačimo žepe, kajne direktorčki.

  • Pišmevuh 14:42 07.julij 2022.

    Pošljite zahvalo Uršuli, pa pozdrave Zelenskemu.