Slovenija
6466 ogledov

Tanja Fajon: "Storila bom vse, kar je v moji moči"

Tanja Fajon Flickr/Vlada RS
Fajonova pravi, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, "da plače diplomatov ostanejo na isti ravni kot doslej."

Slovenske diplomatke in diplomate je v teh dneh razburila novica, da bodo od prvega januarja 2024 zaradi marca sprejetega zakona prejemali nižje plače.

Gre za zakon o čezmejnem izvajanju storitev, na ministrstvu za zunanje in evropske pa so očitno spregledali, kaj prinaša. Socialni prispevki so bodo namreč  po novem obračunani od višjih bruto plač, ki jih dejansko prejemajo v tujini, in ne več od tistih, ki bi jih zaslužili doma. Diplomati so na nogah, nekateri med njimi naj bi se celo želeli vrniti domov. 

Zdaj se je oglasila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ki pravi, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, "da plače diplomatov ostanejo na isti ravni kot doslej."

"V naslednjih dneh bom zato povabila pristojne ministre, katerih delokrogi pokrivajo plačno politiko javnih uslužbencev, napotenih na delo v tujino, da se takoj po vladnih počitnicah sestanemo in najdemo skupno, vzdržno in dolgoročno rešitev za nastalo situacijo. Sočasno bom tudi znotraj ministrstva sprejela vse potrebne ukrepe, da se v prihodnosti ne bi več znašli v podobni situaciji, ter vzpostavila delovno skupino, ki bo predlagala ukrepe za izboljšanje položaja in ugleda poklica diplomata v slovenski javnosti in družbi," sporoča Fajonova.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 20
  • ana77 06:32 04.avgust 2023.

    LAŽNIVKA IN HINAVKA TAKO KOT SD

  • Boris 21:18 03.avgust 2023.

    To, gospa Fajon, lahko pomeni tudi prav nič. Pustimo se "presenetiti".

  • Facja 16:36 03.avgust 2023.

    Fajonka ti si pa tako brez vsebine in namena...da je kar groza. Ti si za SD Matilda s koso, za Slovenijo pa kuga -črna smrt.