Slovenija
4149 ogledov

Tem staršem vrtca še naprej ne bo treba plačati

Vrtec Epa
V torek se v devetih regijah odpirajo tudi vrtci.

Z odprtjem vrtcev starši ne bodo imeli več možnosti koriščenja višje sile zaradi varstva otrok in se bodo morali vrniti v službo. Hkrati pa so nam na ministrstvu potrdili, da staršem, ki bodo lahko zagotovili drugo varstvo in otroka ne bodo pripeljali v vrtec, še naprej ne bo treba plačevati oskrbnine.

Priporočila NIJZ za vrtce predlagajo, naj bo v mlajši skupini osem otrok (normativ je od 9 do 12), v starejši pa deset otrok (normativ za tri- in štiriletnike je od 12 do 17, za starejše pa od 17 do 22). Da bi zadostili priporočilom, bi moralo v mlajših skupinah doma ostati od 11 do 33 odstotkov otrok, v starejši pa od 17 do 55 odstotkov vpisanih otrok. 

"Navodilom zadošča tudi, da se ohranja mehurček, torej da je en oddelek cel dan v istih prostorih z istima strokovnima delavkama in da se ne bodo družili z drugimi otroki," nam je pojasnila predsednica združenja ravnateljev vrtcev Romana Epih.

Edina nejasnost po njenih besedah ostaja, ali je testiranje, ki ga absolutno podpira, priporočeno ali obvezno.

Na ministrstvu za izobraževanje so poleg pomena ohranjanja mehurčka poudarili, da je eden izmed najpomembnejših higienskih ukrepov redno zračenje (prezračevanje) prostorov, zato so vrtce zaprosili, da temu posvetijo vso pozornost.

Vrtci se odpirajo v naslednjih statističnih regijah: gorenjska, koroška, obalno-kraška, osrednjeslovenska, podravska, primorsko-notranjska, zasavska, pomurska in savinjska regija.

V goriški, zasavski ter regiji jugovzhodna Slovenija pa vrtci lahko ostanejo odprti za nujno varstvo po sklepu župana, tako kot je veljalo doslej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.