Slovenija
13680 ogledov

Težave v Križni jami: Nivo vode narašča, takšen je nov načrt potapljačev

Križna jama Gašper Modic
Možnih je več scenarijev - tudi če voda ne bo upadla, jim bodo nosili opremo, hrano, oblačila in čakali na priložnost za reševanje.

V Križni jami v občini Cerknica je včeraj popoldne zaradi povečane količine padavin ostalo ujetih pet oseb. Na kraju posredujejo jamarski reševalci iz Postojne, Ljubljane in Novega mesta z jamarskimi potapljači in gasilci. Potapljačem se je uspelo prebiti do ujetih ljudi, ki so v dobrem stanju.

Regijski poveljnik CZ-ja za Notranjsko in Kras Sandi Curk je na novinarski konferenci pojasnil, da se je skupina v jamo podala v sklopu ljubiteljskega društva Križne jame, eden izmed vodnikov je bil licenciran, drugi pa pripravnik.

Razmere za ogled niso bile ugodne, je priznal Curk, a je šlo za odločitev društva ljubiteljev Križne jame. Zaplet dojema kot "opozorilo za vse nas in za tiste, ki se s tem ukvarjajo".

Trenutno je tričlanska družina z dvema vodnikoma na polici, ki je 10 metrov nad vodno gladino.

Nadaljnji potek reševanja bo odvisen od tega, kdaj bo upadel vodostaj. Trenutno nivo vode ne pada, temveč narašča, podobno pričakujejo tudi v naslednjih urah, počasno upadanje je na vidiku šele v poznih nočnih urah. 

Nivo vode še vedno narašča

"Del teh podzemnih voda v jamo prihaja tudi s Hrvaške, kjer so še vedno padavine," je pojasnil Curk, zato ni vse odvisno od količine padavin v Sloveniji.

Poudaril je, da je s tričlansko družino (oče, mati in otrok, ki je že polnoleten) izkušen vodnik in član jamarskega društva, pri sebi pa imajo hrano, vodo, gorilnike in topla oblačila.

Damir Podnar, vodja potapljaške ekipe, je povedal, da se bodo za potek reševanja odločali na licu mesta. Možnih je več scenarijev - tudi če voda ne bo upadla, jim bodo nosili opremo, hrano, oblačila in čakali, da bo nivo vode padel.

"V popoldanskih urah, ko bomo pri njih, bomo videli, kakšna je situacija," je dodal.

Njihova ekipa je prvič za pot do ujete skupine ljudi potrebovala tri ure, nazaj pa so se vrnili v eni uri. Podnar pričakuje, da bodo s transportno opremo potrebovali še kakšno uro več. "Nahajajo se 2400 metrov od vhoda v jamo. Nekje bo treba plavati, nekje veslati, tudi plezati. Imamo dva sifona, ki zapirata povratek nazaj. Ne želimo tvegati, da bi jih iz jame spravili s potapljaško opremo," je pojasnil, raje bodo počakali, da se razmere umirijo dovolj, da bo mogoče čez prehod zaplavati.

Curk je zatrdil, da imajo vrhunsko ekipo jamskih reševalcev, ki so specializirani tudi za podvodno tehnično reševanje. Povedal je, da ga je kontaktiral tudi premier Robert Golob, ki je v okviru vladnih služb pripravljen nuditi vso pomoč, če jo bodo potrebovali.

Voda je zalila prehod

Walter Zakrajšek, vodja Jamarske reševalne službe Slovenije, ki je jamo obiskal že večkrat, je pojasnil, da so želje po obisku Križne jame izredne. "Na ogled se čaka tudi leto dni, naval je velik. V društvu kontrolirajo obisk, skupine obiskovalcev so majhne," je razložil. Kot je nadaljeval, ogled poteka tako, da se po jezerih vesla, nato pa se preko prehodov čolne prenese po označenih poteh.

"Ekipa je prišla do zadnjega dela, do Križne gore, ko so si ogledali jezero, so se začeli vračati. A v enem delu, kjer je voda že tako visoko, je bil prehod popolnoma zalit, zato so se umaknili nazaj na garantirano suhi del."

Ocenil je, da so vodniki postopali pravilno in po protokolu. Ko so ostali člani društva opazili, da skupine ob dogovorjenem času ni nazaj, so preverili situacijo in poklicali pomoč.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Zvono 05:29 08.januar 2024.

    Ja kam jih je pa vrag nesel, vedeli so, da je rizično. Njihovo neodgovornost pa bomo plačali davkoplačevalci. Naj jim zaračunajo reševanje, bi naslednjič dvakrat premislili, preden bi se spustili v avanturo. Stroške vseh reševanj, ki so posledica neodgovornosti, tudi ...prikaži več v gorah, bi morali nositi povzročitelji.

  • Avatar Zala
    Zala 13:32 07.januar 2024.

    Mi smo si pred mogimi leti jamo ogledali do konca-Križne gore. Pešačili, se vzpenjali, prenašali čolne in veslali. Ja, plavali pa nismo. Upam, da si imajo družinski člani še kaj za povedati, če ne bo dolg čas.