Slovenija
29348 ogledov

To Bešiču Loredanu predlaga Bojana Beović

Bojana Beović Saša Despot
Med drugim bi uvedli status svobodnega zdravnika.

Po konferenci o izzivih zdravstva v prihodnosti je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Bojana Beović predstavila predloge, ki so jih v obravnavo poslali ministrstvu. 

"Ena prvih stvari, ki jih želimo vzpostaviti, je reorganizacija zdravstvenih zavodov, ki bi lahko poslovali podobno kot javna podjetja - še vedno v lasti države ali občine, vsak presežek bi se vrnil nazaj v dejavnost, a bi to omogočalo boljši način upravljanja, kot ga imamo sedaj," je pojasnila.

Lažje do koncesije

Dotaknili so se tudi problematike koncesionarjev. "Smo mnenja, da lahko zdravnik pridobi možnost za delo že s tem, da ima zdravniško licenco in izpolnjene pogoje dela, v katerih lahko opravlja svoj poklic. Potem lahko za potrebe javne mreže opravlja svoje storitve. Ta dodatna stopnja, ki jo predstavlja podeljevanje koncesije s strani občine ali države, se nam zdi odveč," je poudarila. Verjame, da bi na ta način poenostavili postopke in mobilizirali več zdravnikov, da bi lahko sodelovali v javnem zdravstvenem sistemu.

Status svobodnega zdravnika

Tuhtali so tudi, kako na legalen način omogočiti zdravnikom, da lahko, če želijo, delajo več - kot zaposleni pri zasebniku, kot zasebniki, ali pa v svobodnem zdravniškem poklicu. Za kaj gre pri slednjem? "Svobodni zdravniki so poznani že dobesedno iz antike. Nekateri zdravniki, najbrž manjši del, bi se odločili za takšen status, večja fleksibilnost pa bi jim omogočila, da opravljajo več dela, na reguliran način seveda."

Vse bi nadzorovala neodvisna agencija

Na ZZS se zavedajo, da bi to lahko prineslo strah pred padcem kakovosti v zdravstvu, zato je po besedah Bojane Beović ob bok vsem spremembam nujno postaviti neodvisno agencijo za kakovost in varnost v zdravstvu, v katero bi morali podatke prispevati vsi izvajalci zdravstvenih dejavnosti v Sloveniji.

"Agencija bi te podatke analizirala, jih predstavljala javnosti, skrbela za to, da se oblikujejo in privzemajo smernice, obravnavali bi se neželeni dogodki na način, ko z analizo ugotovimo, kaj bi morali storiti za to, da bi se v prihodnje preprečili ...," je naštela.

Prizadevajo si tudi za zmanjšanje administrativnega dela, spremenili bi denimo način napotovanja iz ene ravni na drugo. Po njihovem predlogu ne bi več potrebovali administrativnega ukrepa kot zdaj, temveč zgolj mnenje oziroma izvid zdravnika, s katerim po prioriteti in po triaži bolnik prejme ustrezno storitev.

Poleg tega bi namesto v tujino bolnike napotili k zasebnikom. Veliko takšnih primerov je po besedah Beovićeve v zobozdravstvu. Tako bi denimo dobili 80 odstotkov povrnjenega plačila.

Dotaknili so se še naročanja z javnimi razpisi - čeprav je zakon še v veljavi, opažajo pomanjkljivosti, ki bi jih bilo treba znova pregledati in uveljaviti spremembe.

Beović verjame, da bi njihovi ukrepi povečali dostopnost pacientov do zdravstva. "Kadrovsko smo šibki," priznava - delno zaradi razvoja tehnologije, pa tudi zaradi demografije in vse večjih zahtev. "Na ta način pa bi mobilizirali vse zdravnike v javnem sistemu."

Na ministrstvu bodo predloge preučili

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ocenil, da so vsi predlogi z vladnimi kompatibilni in sprejemljivi. "Danes je moje sporočilo zdravništvu, da jim vlada predlaga in jih prosi, da posredujejo usklajen dokument, kako in na kak način vidijo stanje v zdravstvu in rešitve. Te bomo skrbno preučili, v maju pa bomo sklicali skupno konferenco z vsemi deležniki v zdravništvu in se odkrito pogovorili o mejah možnega," je poudaril.

Prav danes so v obravnavo sicer dali dva zakona - prvi je povezan z Zavodom za zdravstveno zavarovanje, drugi pa z digitalno tranformacijo zdravstva.

"V tej luči bomo nadaljevali, pri pripravi nove zakonodaje pa upoštevali tudi današnje predloge. Iskali bomo nacionalni konsenz," je zatrdil minister.

Razpravljali so tudi že o predlogu statusa svobodnega zdravnika, a "smo dali jasno vedeti, da se bo treba o temu pogovoriti". Prav tako pričakuje tudi pogovor "o ekscesih" in "o tem, kaj je dovoljeno in kaj prepovedano", saj da nekateri sedijo na dveh in celo več stolčkih za precej zajetno plačilo. Strinjajo pa se glede ustanovitve agencije za nadzor in kakovost v zdravstvu, ki bo od politike neodvisna. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 25
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:15 05.april 2023.

    problem je, ker ljudje ne verjamejo v neumrljivost duše. Ta gospa bo zagotovo končala v peklu in če ne prej ji bo takrat hudo žal za vse, kar je počela v zvezi s kovid cepljenjem.

  • PPiikkaa 08:22 05.april 2023.

    Za znesek premije, ki jo zdaj plačujemo v obveznem in dodatnem zavarovanju (ki sploh ni zavarovanje), dobimo v Avstriji ali Nemčiji enako ali celo več, kot v Sloveniji. Strašenje s privatizacijo je neumestno, kaj ni vseeno, kdo me zdravi, vse ...prikaži več ostalo je nevoščljivost!

  • PPiikkaa 08:19 05.april 2023.

    Vsi zdravniki naj delajo v enotnem sistemu, osnovno zavarovanje naj pokriva osnovno zdravljenje, ukiniti dodatno zavarovanje, ukiniti ZZZS in uvesti VEČ zavarovalnic, kjer bo moč sklepati zavarovalne police, v katerih bo našteto, kaj vse pokrivajo, kar se zdaj ne ve, ...prikaži več saj moraš preverjati Uradne liste... Skratka, prekopirati avstrijski ali nemški zdravstveni sistem. Za denar, ki ga plačujemo vsak mesec, bi tudi v Nemčiji ali Avstriji dobili primerno zdravljenje.