Slovenija
5953 ogledov

To kaže računska simulacija glede vremena

Dež
Kislo vreme se še kar nadaljuje. Kaj kaže računska simulacija glede vremena v prihajajočem tednu in za vikend?

V ponedeljek bo po napovedi Agencije RS za okolje občasno deževno in vetrovno. Na Primorskem bo pihala močna burja, drugod pa bo okrepljen severni veter.

Jutranje temperature bodo žal spet nizke, od 3 do 8, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija.

Do torka zvečer bo sicer zelo vetrovno: "Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo na izpostavljenih mestih dosegali hitrost okoli 120 kilometrov na uro, v severni in vzhodni Sloveniji pa bodo sunki severnega vetra ponekod presegali hitrost 70 kilometrov na uro.

V torek in sredo bo povečini oblačno in razmeroma hladno, občasno bo še deževalo. Torek bo še vetroven, v sredo pa bo veter oslabel. V četrtek bo spremenljivo oblačno s kakšno popoldansko ploho in nekoliko topleje. Arso 

K nam prihaja polarni zrak 

Sodeč po računski simulaciji Arsa bodo tudi v četrtek temperature nizke, najnižje jutranje tri, najvišje pa 17 stopinj Celzija. V petek naj bi bilo vreme oblačno, a z možnostjo padavin, prav takšni naj bi bili tudi sobota in nedelja. Temperature pa bodo najverjetneje le za malenkost višje in bodo dnevne dosegle dvajset stopnij Celzija. 

Prihodnji teden pa se tako v ponedeljek kot torek znova obetajo nevihte in deževje.

Po srednjeročni napovedi portala ciklon.si, prihaja k nam iz Skandinavije mrzel polarni zrak, najhladnejši nas bo dosegel v torek zjutraj, ko se bo ničta izoterma spustila tja do 1200 metrov, posledično bo snežilo še nekoliko nižje, večinoma bo meja sneženja na okoli 900 metrov: "Verjetno tako mrzlega zraka to pomlad ne bo več, bo pa ta maj očitno po več kot letu dni hladnejši od dolgoletnega povprečja 1981-2010, zadnji mesec hladnejši od tega povprečja je bil marec 2018." 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.