Slovenija
4342 ogledov

To podjetje je v sklad za obnovo po poplavah prispevalo milijon evrov

Kovček denarja Profimedia Fotografija je simbolična.
Skupin GEN je v proračunski sklad za financiranje obnove po poplavah prispevala en milijon evrov.

V Skupini GEN so se ob letošnjem uspešnem poslovanju odločili, da prispevajo milijon evrov v sklad, katerega sredstva bodo namenjena obnovi Slovenije po poplavah. "Podnebne spremembe z vse pogostejšimi ekstremnimi vremenskimi dogodki so žal postale del našega vsakdanjika. Katastrofalne poplave, ki so avgusta prizadele Slovenijo, so globoko zarezale v življenja številnih družin ter delovanje podjetij in javnih ustanov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg navedenega zneska so sprejeli še dodatne ukrepe v pomoč po naravni katastrofi, in sicer so zaposleni v skupini prostovoljno pomagali pri čiščenju prizadetih območij, družbe pa so prispevale tudi opremo, potrebno pri neposrednem odpravljanju posledic poplav. Vsem 19 gasilskim zvezam, ki delujejo ob porečju Save so skupno podelili 190.000 evrov za nakup nove opreme. V prihodnjem letu bodo 22 šolam, ki so jih prizadele poplave, omogočili brezplačen prevoz in obisk njihovega interaktivnega multimedijskega centra Svet energije v Krškem. "V znak solidarnosti smo se v družbi GEN odpovedali novoletnim poslovnim darilom in sredstva podarili v humanitarne namene," so še dodali. 

Opozorili na pomen HE Mokrice

Ob tem so spomnili tudi na pomen urejenosti vodotokov, kar se je izkazalo tudi ob letošnjih poplavah. "V Posavju smo po zaslugi niza hidroelektrarn na spodnji Savi učinkovito obvladovali narasle vode, razen na območju, kjer bi morala stati HE Mokrice. Zato je izgradnja te zadnje hidroelektrarne v nizu pomembna tako z vidika zagotavljanja poplavne varnosti kot z vidika dodatne proizvodnje brezogljične električne energije in optimalnega obratovanja celotne verige," so še dodali. 

V četrtek je finančni minister Klemen Boštjančič vse, ki želijo ali lahko dodatno prispevajo finančna sredstva, pozval, da to stoijo. Donatorji, ki bodo sredstva nakauali do konca leta, bodo upravičeni do dodatnega znižanja davčne osnove za donirana sredstva, poleg že veljavne davčne olajšave za donacije. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • ico8 11:39 16.december 2023.

    Sploh ni vec vazno kdo in koliko donira, ampak kje konca ta ves denar!!!

  • Stampedo 19:54 15.december 2023.

    Res škoda, da ljudje ne pogledajo kam gre denar za "obnovo". V žepe posameznikov in v še večje probleme?

  • sandi76 18:26 15.december 2023.

    Skrajni cinizem ! Kmalu bodo nategnili občane z novimi višjimi položnicami za elektriko, sedaj pa se delajo dobrodelneže ! Vse to bomo plačali mi , potrošniki, ne pa Gen -i !!!