Slovenija
52752 ogledov

To pred sejo vlade pravi Janša glede sproščanja ukrepov in odprtja šol

Janez Janša Vlada RS
Premier pred današnjo sejo vlade glede morebitne spremembe ukrepov.

"Dejstvo je, da dokler ne bo določen odstotek prebivalstva cepljen, toliko časa bomo morali izvajati ukrepe, ki jih izvajamo in jih imamo že predolgo časa," je sinoči v oddaji Odmevi javne televizije povedal premier Janez Janša. Komentiral je, da se je izkazalo, da držijo napovedi, ki so šle v smeri, da bo drugi hladni val v Evropi težji in dejansko je težji. 

Cilj vlade je 70-odstotna precepljenost; Janša meni, da je časovnica odvisna od izdelave in dobav cepiva, po njegovem mnenju pa tega ne bomo dosegli pred pozno pomladjo. "Govorimo o juniju, prej kot o maju." 

"Problem, ker mnogi ukrepov niso jemali resno"

Glede ukrepov je Janša poudaril, da nekateri veljajo že od 12. marca lani, ko je bila prvič razglašena epidemija. Od takrat nismo odpirali nočnih klubov, barov. Poleti smo živeli kolikor toliko normalno, a še vedno v strahu pred drugim valom, komentira premier. 

"Naš problem je bil, ker ukrepov na začetku mnogi niso jemali dovolj resno in se je virus po celi državi razširil do takšne stopnje, da ga enostavno ni mogoče zatreti v celoti. Razen če bi totalno vse zaprli, da bi naredili to, kar so nekatere druge države v Evropi, torej da bi bili lahko samo doma, šli 50 metrov iz stanovanja na zrak, v lekarno in v trgovino, ne pa v službo in šolo." 

Janša meni, da v kolikor bi to storili, bi verjetno okužbe na zeleno stopnjo znižali v treh tednih. "Vprašanje pa je, kakšna bi bila celotna cena vsega tega. So stranske posledice, a zaradi stranskih posledic ljudje umirajo." Pri tem je premier še enkrat poudaril, da bomo morali z ukrepi najverjetneje živeti najmanj do pomladi. 

Cepljenje proti covid-19 covid 19 Zdravje Janša o tem, kako naj zdravnik izbira paciente za cepljenje

Kaj je z regijskim odpiranjem šol? 

"Da pridemo do točke, ko bomo lahko nekatere stvari - tudi odpiranje šol, vsaj prve triade in vrtcev - opravili vsaj regijsko, moramo število okužb po celi državi znižati do tiste stopnje, da potem ne bomo s tem sproščanjem še dodatno vpihovali kisika v ogenj epidemije," je povedal premier. 

Dodal je, da je prejšnji teden kazalo, da bo mogoče prihodnji teden vsaj v kakšni regiji možno odpiranje šol. "Trenutno glede tega težko kaj rečem. Vlada ima danes sejo, kjer bo stanje ocenila." 

Omenil je možnost regijskega odpiranja šol ob uporabi hitrega testiranja, kot to napovedujejo tudi nekatere druge evropske države. "Verjetno bo neko večje odpiranje šolskega polja v času, dokler precepljenost ne bo zaustavila epidemije, torej v naslednjih mesecih, do neke mere povezano s tem, kako se bo to testiranje v šolstvu obneslo." 

hitri test antigenski testi Slovenija Več kot dve tretjini jih ne zaupa hitrim testom Covid-19 koronavirus test Covid-19 Svet Nikomur ni jasno, kaj se dogaja v BiH. Začudeni tudi zdravniki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Kirka 09:24 15.januar 2021.

    Janša pa že ne laže. Samo, kadar odpre usta: " Rezultatov o testih torej še ni, kar je v nasprotju s podatki, ki jih je navedel pretekli teden Janez Janša v vlogi ministra za zdravje, ko je povedal: "Ko sem ...prikaži več prevzel ta resor, sem takoj naročil validacijo teh testov. Validacija se izvaja in se je že izvedla. Pokazalo se je, da so testi v okviru normativov."" Pa je spet "zaslužil" provizijo za ničvredno robo.

  • tadejca1 11:00 13.januar 2021.

    Mah, to da krivijo ne spoštovanje ukrepov je smešno. Meni in mojim bližjim karantena ni predstavljala problema, ampak v službo je še vedno treba. Nimajo vsi služb, ki bi jih lahko opravljali online. Menim, da sploh ne deluje čakanje raja ...prikaži več doma. Me pa zanima, kako bodo dosegli cepljenje?

  • Pikolo 09:39 13.januar 2021.

    Kreten fašističen. Krvoločni kriminalni načrt ti ne bo uspel.