Slovenija
18 ogledov

Todoriću postavili pogoje

Lastnik Agrokorja Ivica Todorić se ne predaja v boju za delež Pivovarne Laško v Žurnal24 main
Agrokor bo moral prodati, zapreti ali preoblikovati večje število svojih trgovin, če si želi dobiti dovoljenje za združitev z Mercatorjem.

Hrvaški živilski koncern Agrokor, ki ga vodi Ivica Todorić, bo moral občutno znižati obseg svoje maloprodajne mreže Konzumovih prodajaln na Hrvaškem, da bi dobil dovoljenje za prevzem Mercatorja, so potrdili v hrvaški agenciji za konkurenčnost. Dosedanji predlogi Agrokorja glede sprejemljive koncentracije tržnega deleža namreč niso bili zadostni.

Postopek za oceno koncentracije Agrokorja in Mercatorje se formalno ni še začela, ker Agrokorjevi ukrepi, ki jih je zaenkrat predlagal, ne odpravljajo vseh negativnih posledic na konkurenčnost, je dejal namestnik predsednice sveta agencije za konkurenčnost Mladen Cerovec na tiskovni konferenci v Zagrebu.

"Veliko tega bodo morali prodati, vprašanje je ali obstaja interes", je dejal Cerovec. Kot je pojasnil, so nujno potrebni strukturalni ukrepi, kar pomeni, da bo Agrokor moral prodati, zapreti ali preoblikovati večje število svojih trgovin, če si želi dobiti dovoljenje za združitev z Mercatorjem.

Poudaril je, da bi po združitvi z Mercatorjem, tržni deleži Agrokorjeve maloprodaje v določenih regijah, kot sta Zagreb in zagrebška županija, lahko bili tudi med 50 in 60 odstotkov, kar je nesprejemljivo.

Komentarjev 2
  • dragec 21:58 25.september 2013.

    klasičen CRO tajkun ustvarjen v času Tuđmna

  • Dixon 20:49 25.september 2013.

    Tale zgodba okrog Mercatorja je ratala že prava smešnica. In da po vseh burkah ni bilo dovolj vsega, sedaj ugotovijo da je Agrokor ki želi kupiti Mercator še bolj zadolžen od Mercatorja samega. Vsi pa vemo v kakšnem težkom stanju ...prikaži več je Mercator. Vprašanje je sploh kaj se bo iz te prodaje izcilnilo. V Mercatorju je vse manj kupcev, ponudba je nikakva, cene pa itak takšne da ti skoraj oči vrže ven. Čudi me da država ni znala tega urediti, verjetno je imel vsakdo svoje koristi in je na ta račun služil.