Slovenija
14 ogledov

Toyota pripravljena plačati kazen

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota naj bi bil zaradi domnevno prepoznega obveščanja o napakah pri stopalkah za plin pripravljen plačati 16,4 milijona dolarjev kazni.

Danes se izteče rok, do katerega se mora Toyota izreči o plačilu 16,4 milijona dolarjev kazni, ki jo je ameriška zvezna vlada naložila Toyoti, ker kupcev ni pravočasno obvestila o napakah pri stopalkah za plin določenih modelov avtomobilov.

Ameriška vlada trdi, da je Toyota napake ugotovila septembra lani, vozila pa odpoklicala šele januarja letos. Toyota je zaradi omenjenih napak januarja v ZDA odpoklicala 2,3 milijona vozil, po vsem svetu pa zaradi stopalk za plin in težav z zavorami skupno več kot osem milijonov vozil.

Avtomobilski proizvajalci so po ameriški zakonodaji dolžni vlado o ugotovljenih napakah obvestiti v petih delovnih dneh.

Na ameriškem ministrstvu za promet po navedbah neimenovanega vira pričakujejo, da bo Toyota v izogib sodnemu sporu z ameriško vlado v roku 30 dni plačala naloženo kazen v celoti. Vir še navaja, da družba ni bila pripravljena jasno priznati krivde, vendar ji grozijo tudi civilne tožbe zaradi smrti in poškodb v prometnih nesrečah, ki naj bi bile posledica omenjenih napak na avtomobilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.