Slovenija
15812 ogledov

Tri četrtine Ljubljančanov meni, da Janković mesto upravlja koruptivno

Zoran Janković, MOL Facebook
Raziskava: Tri četrtine Ljubljančanov meni, da je v delovanju mesta prisotna korupcija. Zadovoljstvo z življenjem v mestu pa je na splošno veliko.

Evropska komisija je konec lanskega leta objavila podatke javnomnenjske raziskave o kakovosti življenja v mestih po Evropski uniji, po kateri kar 74 odstotkov Ljubljančanov meni, da je pri upravljanju naše prestolnice prisotna korupcija.

Ljubljana med najslabšimi

Najslabše mnenje o upravljanju imajo meščani mest v državah južne in predvsem jugovzhodne Evrope, povzema Dnevnik. Najslabše sta se odrezala Zagreb in Beograd, kjer kar devet od desetih občanov meni, da je v mestni upravi prisotna korupcija. Sledijo jima Skopje, Bukarešta, Podgorica in na šestem mestu Ljubljana. Povprečno v državah zahodnega Balkana kar sedem od desetih občanov meni, da je v mestni upravi korupcija. Najbolje sta se odrezala Köbenhavn in Zürich, kjer imajo občani najboljše mnenje o mestni upravi. Da je v teh mestih prisotna korupcija, meni samo 20 odstotkov meščanov.

V poročilu je izrazito poudarjeno, da občutek korupcije ne pomeni, da gre tudi dejansko za korupcijo. Pri tem se komisija sklicuje na vrsto dejavnikov, ki botrujejo občutku, da je korupcije več oziroma manj. Izpostavili so recimo, da je občutek zadovoljstva z življenjem v mestu neposredno povezan z občutkom, ali je v delovanju mesta prisotna korupcija. Pri tem pravilu Ljubljana ponovno izstopa, saj je kar devet od desetih občanov na splošno zadovoljnih z življenjem v mestu, še piše Dnevnik. 

Ob tem imajo vprašani zelo dobro mnenje o kvaliteti in dostopnosti delovanja mestnih služb. Tudi zadovoljstvo z življenjem v mestu je veliko.

 

Komentarjev 66
  • atamama 19:26 20.februar 2024.

    Zakaj poznam vsaj 25 ljudi, ki voli Jankoviča. Okoli stavbe smo imeli cca 8m2 zemlje, ki bi povečalo parkirišče za 5 avtov. Pa smo eno gospo prosili na Magistratu če MO kot lastnik proda. Tudi odgovora ni bilo. Pa je ...prikaži več Đimsi gospodari, pa lepo vprašamo pa nas pošlje u ... Pa pride ZJ, se opogumimo, pa pokliče referenta, pogleda na karte, pa pravi treba zmerit. Torek, 8:00 geodet in nas 20. Pripelje Audi, možic stopi ven, geodet pokaže. Možic vidi, se strinja, vpraša če damo 1500, mi veseli, vse OK

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 16:24 20.februar 2024.

    Sam ne živim v Ljubljani, sem pa tja hodil na delo okoli 30 let. Vsakokratni obisk Ljubljane me razveseli. Spremenilo se je marsikaj, vedno se kaj obnavlja, izboljšuje. Mislim, da ima nekaj zaslug za to tudi župan. Če Slovenci ne ...prikaži več vemo, zakaj smo po prebivalcu zadolženi določen znesek, Ljubljančani brez težav lahko vidijo, kam je šel nijhov ali izposojeni denar. Vsak sposoben vodja pa mora biti tudi malo falota. Sem "čistokrvni" Slovenec. Me moti, da imamo na vodilnih položajih toliko Neslovencev

  • pravičnik77 15:54 20.februar 2024.

    kaj se bunite, saj ste ga vi izvoliki, znova in znova in znova....