Slovenija
28395 ogledov

Učenci v strahu, zaklepajo jih v šolo

šola Saša Despot
Incident na eni od štajerskih osnovnih šol. Celo tako hudo, da šolo in učence v njej preventivno zaklepajo.

Kaj se dogaja na in v okolici Osnovne šole Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici, so se te dni spraševali starši, potem ko so v torek zvečer dobili neprijetno obvestilo ravnateljice Nadje Stegne.

Starši učencev Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica so bili po poročanju Večera v torek zvečer seznanjeni, da je ravnateljico Policijska postaja Slovenska Bistrica obvestila o besednem obračunu z grožnjami, v katerega so bili vpleteni učenci OŠ Pohorskega odreda in tudi učenci drugih šol. "Do groženj je prišlo izven časa pouka in izven prostorov šole," je zapisala ravnateljica in poudarila, da je o dogodku obvestila pristojne institucije, ker so bili vpleteni tudi učenci njihove šole.

Po družbenih omrežjih je sicer zaokrožila neuradna informacija, da so bili v incident udeleženi učenci 8. razreda Osnovne šole Pohorskega odreda, do napada pa naj bi prišlo v parku pri šoli. Grozili naj bi jim starejši otroci, stari od 14 do 17 let, napovedali pa naj bi nove napade, celo z nožem. 

Da vse skupaj ni iz trte izvito, so za Večer potrdili tudi na Policijski upravi Maribor. "V marcu smo bili obveščeni o sumu groženj na območju ene izmed izobraževalnih ustanov na območju Slovenske Bistrice. Na obvestilo smo se nemudoma odzvali in v sodelovanju s šolo in roditelji izvedli prve nujne ukrepe za zagotavljanje varnosti življenja in zdravja ljudi ter varnosti premoženja, ki jih bomo izvajali, dokler oziroma če bo to potrebno," je uvodoma pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi Anita Kovačič Čelofiga. "Policisti trenutno nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi morebitnega suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja," je dodala in zagotovila, da po dosedanjih ugotovitvah ni prišlo do vnosa orožja v izobraževalno ustanovo, kar se je med številnimi drugimi nepreverjenimi informacijami razširilo med zaskrbljenimi starši.

Za dodatne informacije so se novinarski kolegi z Večera obrnili na ravnateljico šole, ta pa je sporočila, da so v skladu s pristojnostmi in po nasvetu sodelujočih zunanjih institucij na šoli preventivno sprejeli več ukrepov, o katerih so obvestili starše učencev naše šole.

"Poudarjamo, da se na šoli odzivamo na vsak primer suma odklonskega ravnanja učencev," je še zapisala ravnateljica Nadja Stegne. Kot navajajo pri Večeru, je starše obvestila, da bo šola do preklica v času trajanja pouka zaklenjena, pri vhodu v šolo pa bo od 5.30 do 17. ure ves čas prisoten tudi delavec šole.

"Prosimo vas, da se pogovorite z otroki in sledite navodilom, da se po pouku ne zadržujejo v šoli oziroma neposredni okolici šole (igrala, igrišče, park)," je zapisala ravnateljica. Poudarila je tudi, da imajo na šoli ničelno toleranco do nasilja in nestrpnosti. Glede na vse sprejete ukrepe, se zdi, da tokrat ne gre le za nedolžen prepir med vrstniki. Ne nazadnje bo to tematiko obravnavala tudi občina Slovenska Bistrica, in sicer na sestanku Varnostnega sosveta, ki je napovedan za torek, 26. marca.

S Policije so še sporočili, da več podatkov zaradi preiskave v teku ne morejo podati, bo pa o vseh ugotovitvah obveščeno pristojno državno tožilstvo.

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • bobubob 18:02 23.marec 2024.

    Žaba se je dolgo kuhala, pa ni skočila iz lonca. Priložnost zamujena, ne vrne se nobena. Pričnimo se učiti tuje jezike in običaje. Še intenzivneje. Kajti Slovenije praktično ni več, Slovencev pa tudi kmalu ne bo več. Pred davnimi leti ...prikaži več je nekdo izjavil, da bodo argentinski in kanadski Slovenci preživeli slovenske. Smo na dobri poti, da se to uresniči. Dobro so nas genetsko zmanipulirali rdeči komunistični morilci - kar s puško in krampom so dosegli trajni manjko plebsa z ja*ci in s hrbtenicami.

  • Fredi34 13:23 22.marec 2024.

    Sl. Bistrica, tako zvana Albanska enklava. Tistih nekaj Slovenskih revežev iz Pohorja, bo moralo začet motorke zraven nosit. Dovolj bo samo da bo ena glava odletela, potem bo mir.

  • Pierre 13:18 22.marec 2024.

    Dragi starši imate otroke kakršne ste VI VZGOJILI!!!! Zdaj jejte kar ste skuhali!!!!