Slovenija
9357 ogledov

Uf, kako so se podražile sadike!

zivljenje 22.04.13. podtaknjenci, sajenje, sadike, foto: shutterstock Shutterstock
Cene živali in živalskih proizvodov pri pridelovalcih na letni ravni nižje.

Kot sporočajo s Statističnega urada RS so se kmetijski pridelki pri pridelovalcih na letni ravni v povprečju pocenili za 5,6 %. Vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov je upadla za 5,2 %.

"Cene živalskih proizvodov pri pridelovalcih so se znižale za 11,1 %. Povprečna cena mleka je upadla za 12,6 % in cena jajc za 0,2 %. Živali za zakol so se pocenile za 5,5 %, na upad so vplivale nižje cene perutnine in prašičev," opažajo na Sursu. 

Višje tudi cene sadja 

Cene rastlinskih pridelkov so porasle za 4,8 %. Najbolj so se podražile zelenjadnice, cvetje in sadike, višje so bile tudi cene sadja. 

Stopnje rasti cen kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih (%) feb 2024 / feb 2023
KMETIJSTVO SKUPAJ -5,6 
Kmetijstvo skupaj, brez sadja in zelenjadnic -8,9 
RASTLINSKI PRIDELKI 4,8 
Rastlinski pridelki, brez sadja in zelenjadnic -13,7 
Žita -36,0 
Industrijske rastline  
Zelenjadnice, sadike in cvetje 20,6 
 zelenjadnice 18,3 
 sadike in cvetje 25,8 
Krompir (vključno seme) -5,8 
Sadjarstvo 14,0 
Vino -11,5 
ŽIVALI IN ŽIVALSKI PROIZVODI -8,3 
Živali za zakol -5,5 
Živalski proizvodi -11,1 

Dodajajo, da je odkup v skupini živinoreja je v letni primerjavi vrednostno upadel za 9,1 %. Vrednost odkupljene perutnine se je znižala za 11,5 % in vrednost mleka za desetino. Vrednosti odkupljene živine in jajc sta prav tako upadli.

V skupini sadjarstvo in vinogradništvo se je vrednost odkupa zvišala za desetino, najbolj je porasla pri alkoholnih pijačah, in sicer za 14,9 %.

V skupini poljedelstvo se je odkup vrednostno močno zvišal. Precej višji sta bili vrednosti odkupljenih žit in zelenjadnic. Pri slednjih je bila odkupljena manjša količina, cene pa so se zvišale. Po drugi strani smo pri žitih zaznali količinsko večji odkup in upad cen, so sklenili na Sursu. 

anja.scuka@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.