Slovenija
63 ogledov

UKC trdi, da Dolenca ni pustil na cedilu

Vinko Dolenc mediaspeed
V zvezi s sodbo in milijonsko odškodnino, ki jo bo moral morda plačati vrhunski slovenski nevrokirurg Vinko Dolenc, UKC Ljubljana zanika navedbe, da mu niso stali ob strani.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so se danes odzvali na interpretacije, da ne ščitijo dovolj svojih zaposlenih v tožbah, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti v UKC. Kot navajajo, so bili nevrokirurgu Vinku Dolencu pripravljeni nuditi vso potrebno pravno pomoč ter kriti stroške postopka proti njemu, ki je tekel pred izraelskim sodiščem, vendar pa se ponujene pomoči ni odločil izkoristiti.

Kot poudarjajo v UKC, iz dosegljive dokumentacije pa tudi po izjavah takrat zaposlenih izhaja, da v zadevi UKC nikakor ni bil pasiven in brezbrižen. UKC pojasnjuje, da je bil takratni generalni direktor UKC Ljubljana s tožbo proti Dolencu prvič seznanjen decembra 1998, leto kasneje, ko je postalo jasno, da bo sodni proces potekal v Izraelu, pa so mu bili po lastnih navedbah pripravljeni ponuditi vso potrebno pravno pomoč in kriti določene stroške pravdnega sistema.

"Dolenc se ni odločil izkoristiti ponujene pravne pomoči UKC Ljubljana, čeprav smo ga k temu pozivali še naknadno, tako njega osebno, kot tudi njegovega odvetnika," zagotavljajo v UKC in dodajajo, da Dolenc oziroma njegov odvetnik kliničnega centra ni tekoče seznanjal o poteku postopka v Izraelu, kot je bilo dogovorjeno. Prav tako niso bili seznanjeni o izrečenih sodbah izraelskega sodišča, kot tudi ne o začetku in poteku postopka za priznanje tuje sodne odločbe pred slovenskimi sodišči, so navedli.

Poudarjajo tudi, da se UKC ni nikoli distanciral od tožb, ki so bile vložene v zvezi z delom zaposlenih, saj imajo z zavarovalnico sklenjeno zavarovanje, ki krije tako opravljanje zdravniške službe bolnikov, ki so zavarovanci Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kot tudi za samoplačnike.

Po operaciji zaplet, ki se je končal s hromostjo

Priznan nevrokirurg Dolenc mora izraelskemu bolniku Mesiku, kateremu je Dolenc maja 1992 v UKC Ljubljana operiral možganski tumor, po odločitvi izraelskega sodišča plačati 6,3 milijona evrov zaradi malomarnega zdravljenja. Dan po operaciji so se začeli zapleti, Mesik je ostal trajni invalid. Dolenčev zastopnik je na ustavno sodišče vložil pritožbo zoper sklep o priznanju sodbe izraelskega sodišča.

Komentarjev 1
  • mph 18:23 09.avgust 2013.

    Hmm... ko bi obstajali 100% zanesljivi detektorji laži .. kdo ve, kaj bi izvedeli.