Slovenija
12000 ogledov

Ukinitev zasebnih vrtcev? To pravijo na ministrstvu.

vrtec
1/2
Žurnal24 main
Se na ministrstvu za izobraževanje res pripravljajo spremembe zakona, s katerimi naj bi v praksi ukinili zasebne vrtce?

Država naj bi občinam omogočila, da se sama odloči, ali zasebni vrtec financira, ali pa ne. Če bi se občina odločila, da vrtca ne sofinancira, bi morali starši otrok, ki so v teh vrtcih, plačati polno ceno brez subvencije, česar pa večina najbrž ne bi zmogla. Cena vrtca za prvo starostno obdobje je v Ljubljani na primer 732 evrov, zasebni vrtci pa imajo lahko celo višjo osnovno ceno.

"Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje je imenovana delovna skupina, ki je zadolžena za pripravo sprememb in dopolnitev Zakona o vrtcih. Med številnimi vsebinskimi vprašanji, ki jih je potrebno obravnavati in predlagati nove zakonske rešitve, je tudi vprašanje preučitve ustreznosti sistema financiranja zasebnih vrtcev, ki nimajo pridobljene koncesije, so pa upravičeni do prejemanja sredstev za vsakega vključenega otroka iz občinskega proračuna v višini 85 % sredstev, ki bi jih občina zagotavljala, če bi bil otrok vključen v istovrstni program javnega vrtca," so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje.

"Situacija se v praksi spreminja, in sicer tako, da ostajajo nezasedena oziroma prosta mesta v javnih vrtcih, zato se čedalje pogosteje postavlja vprašanje o primernosti financiranja zasebnih vrtcev brez koncesije iz javnih sredstev, ob hkratnem financiranju prostih mest v javnih vrtcih," so še dodali.

Podatka o prostih mestih ni

Koliko je prostih mest v javnih in koliko v zasebnih vrtcih, nam niso odgovorili, je pa treba opozoriti, da zasebni vrtec javno financiranje prejema le za otroke, ki so vključeni, ne pa za morebitna prazna mesta v oddelkih.

Zelo verjetno ne gre za enega večjih problemov porabe javnih sredstev, saj je bilo 9. januarja 2024 v vrtce vključenih 97.645 otrok, od tega v zasebne vrtce 5.088, kar je le 5,8 odstotka vseh vrtčevskih otrok.

Poglejmo še finančni učinek najštevilčnejšo slovensko občino. Mestna občina Ljubljana je leta 2022 za vrtce porabila skoraj 60 milijonov evrov, od tega za zasebne vrtce 1,8 milijona evrov, kar je tri odstotke. Ob tem je treba poudariti, da to ni plačilo za delovanje zasebnega vrtca, ampak subvencija za plačilo vrtca, ki jo na podlagi materialnega statusa družine določi center za socialno delo in bi staršem pripadala, tudi če bi bil otrok v javnem vrtcu. V resnici bi jim, če bi imeli otroka v javnem vrtcu, pripadala še višja subvencija. Otrokom v zasebnih vrtcih namreč iz proračuna pripada le 85 odstotkov zneska, kot ga dobijo otroci v javnih vrtcih.

Občina tako celo privarčuje. Če bi bili ti otroci v javnih vrtcih, bi morala občina zanje plačati 2,1 milijona evrov, torej približno 300 tisoč evrov več, to pa je toliko, kot je v letu 2022 ljubljansko mestno občino stal Javni zavod Mala ulica.

Še ena primerjava: Ljubljana je staršem otrok, ki imajo otroka v zasebnih vrtcih, povrnila 1,8 milijona evrov, samo za popuste pri plačilu javnih vrtcev, ki jih je odobrila svojim občanom, pa namenila 3,4 milijona evrov.

Delovna skupina se je sestala le enkrat 

"Delovna skupina, v katero so, kot člani, imenovani predstavniki vseh treh reprezentativnih združenj občin, predstavnik Skupnosti vrtcev Slovenije in Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije ter predstavnica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije, je konec decembra 2023 imela šele prvo sejo. Do končne priprave predlogov zakonskih sprememb je pred člani delovne skupine še veliko dela, zato v tem trenutku ne moremo izpostavljati posameznega vsebinskega področja," so poudarili na ministrstvu za izobraževanje.

"Glede na to, da je v delovni skupini tudi predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije, lahko interese zasebnih vrtcev tako glede sistema financiranja zasebnih vrtcev iz javnih sredstev, kot tudi drugih vprašanj izvajanja programov predšolske vzgoje v zasebnih vrtcih, izpostavlja že v fazi same priprave zakonskih sprememb," so še dodali na ministrstvu.

Izpolnjevanje pogojev za financiranje iz javnih sredstev se ugotavlja za vsako šolsko leto, postopek vodi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na podlagi vloge zasebnega vrtca. Vrtec mora nato z občino, iz katere prihaja otrok, skleniti pogodbo, na podlagi katere prejema sredstva za izvajanje programa.

Vrtec, ki želi pridobiti možnost za pridobitev javnih sredstev, mora izvajati najmanj poldnevni program, zagotoviti mora vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev, ki izpolnjujejo izobrazbene pogoje, zagotoviti mora vsaj za en oddelek otrok ter biti vsem otrokom dostopen pod enakimi pogoji.

Za vsakega otroka zasebnemu vrtcu pripada 85 odstotkov sredstev, ki se izračunajo na podlagi cene istovrstnega programa javnega vrtca na območju občine. Starši v zasebnih vrtcih tako plačajo najmanj 15 odstotkov več, kot bi plačevali v zasebnem vrtcu, poleg tega pa mora ustanovitelj vrtca zagotoviti prostore ter njihovo vzdrževanje, kar morajo v primeru javnih vrtcev storiti občine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • DEJ11 08:50 17.januar 2024.

    luckyss problem je, da vsak tujec dobi vrtec za svojega otroka kljub temu, da je mamica doma, jaz na primer, ko je žena morala v službo pa ga nisva dobila... Pa za mojega bi plačevala, tujci ga pa imajo zastojn... ...prikaži več Zato ne bluzi nekaj o čem nimaš pojma....

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 08:36 17.januar 2024.

    Ne razumem zakaj bi država podpirala zasebne vrtce, šole ali zdravnike...Naj se znajdejo sami..Država pa naj ta denar preusmeri v cenejše in boljše usluge državnih ustanov....Zakaj bi slehernik moral finančno podpirati npr. šole kjer poudarek na molitvi in podobnem poneumljanju..Zaradi ...prikaži več mene lahko vaše otroke vzgaja kinolog, le plačajte si ga sami..

  • Pepe007 08:35 17.januar 2024.

    Torej imajo idejo, kako nategniti kup davkoplačevalcev, ki sedaj ne dobijo mesta za svojega otroka v javnem vrtcu in ga ne bodo niti v bodoče, ker se število mest iz danes na jutri ne bo spremenilo? Kdo nas vodi? Kak ...prikaži več je moj sosed, da voli ljudi, ki so tako diskriminatorni do svojih državljanov? Po drugi strani so mediji polni člankov, kako diskriminatorno je zasebno trgovsko podjetij, ki je malo spremenilo pravila pri kartici za "popuste". Kaka hinavska dvoličnost.