Slovenija
1952 ogledov

Ustavno sodišče: Del zakona o tujcih s katerim bi Slovenija zaprla mejo, je neustaven

begunci, makedojia EPA
Zavračanje tujcev brez individualne obravnave je neustavno, se strinja večina ustavnih sodnikov.

Ustavno sodišče je razveljavilo del Zakona o tujcih, saj so ustavni sodniki v veliki večini ugotovili, da je 10b člen neustaven, poroča Radio Slovenija.

Novela Zakona o tujcih je plod vlade Mira Cerarja, pripravili so jo na notranjem ministrstvu, ki ga je vodila Vesna Žnidar Gyorkos. Zakon, ki je predvidel, da Slovenija lahko v kriznih razmerah popolnoma zapre mejo in zavrne vse prosilce, je bil sprejet s s 47 glasovi ob soglasni podpori desnih opozicijskih strank. Proti je glasovalo 18 poslancev, med njimi tudi koalicijski poslanci: pet poslancev SD, štirje poslanci Desusa in štirje poslanci SMC, vključno s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom.

Zakon bi omogočil množično zavračanje beguncev na meji

Z novelo zakona o tujcih je Cerarjeva vlada v členu 10b uzakonila možnost aktivacije posebnega ukrepa, s katerim bi v primeru zaostrenih migracijskih razmer omejili vstop tujcev v državo. Ob uveljavitvi tega ukrepa policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop v Slovenijo, ne dovoli vstopa v državo.
Ob tem ukrepu policija tujca, ki želi vstopiti v državo, ne obravnava individualno in mu prepove vstop v državo. Ukrep bi torej omogočil zaprtje meje in množično zavračanje beguncev na meji brez možnosti, da bi vložili prošnjo za azil. 

Varuhinja človekovih pravic zakon poslala v ustavno presojo

Takratna varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je zato vložila zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o tujcih. "Vsi, tudi tujci, zaslužijo, da so obravnavani kot subjekti, ne objekti," je dejala Nussdorferjeva in pojasnila, da varuh v 10.b členu zakona o tujcih vidi števila neskladja s slovensko ustavo, med drugim tudi glede prepovedi diskriminacije, enakega varstva pravic, načela nevračanja ter načela jasnosti in določnosti predpisov.

"Ogabna poteza, ki jo moramo obsoditi vsi brez izjeme."

Cerarjeva vlada je bila zaradi sporne novele zakona deležna tudi ostrih kritik iz tujine. Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je v pismu premiera Mira Cerarja opozoril, da novela sproža vrsto vprašanj v zvezi z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Poleg Sveta Evrope so glas proti načrtovanemu zakonu povzdignile številne mednarodne organizacije, med drugim tudi Amnesty International. "Odvzem pravice prošnje za azil ljudem, ki bežijo za svoja življenja, in njihova zavrnitev na meji, je kršitev mednarodnega in EU prava. Namesto obravnave beguncev in prosilcev za azil kot varnostno tveganje, bi morale slovenske oblasti prevzeti odgovornost za zaščito ljudi, ki so prestali grozljivo potovanje in v iskanju varnosti tvegal vse," je dejala Gauri van Gulik, namestnica direktorja Amnesty International za Evropo. Namero vlade pa je obsodil tudi James Hathaway, ameriški vodilni strokovnjak za migracijsko pravo in predavatelj na univerzi v Michiganu. "Ogabna poteza, ki jo moramo obsoditi vsi brez izjeme."


 

Komentarjev 16
  • ode 08:29 11.oktober 2019.

    Rdeča oblast je dala imigrantom jasno sporočilo: "Ne prihajajte v Slovenijo posamezno, ker vas moramo potem posamezno obravnavati in vas lahko zavrnemo. Prihajajte množično, v čim večjih skupinah, tako, da vas tehnično ni mogoče nadzirati in obladovati in posamezno obravnavati. ...prikaži več Ker ne boste posamezno obravnavani vas ne bomo zavrnili ali vrnili čez mejo, saj vas v tem primeru ščiti Ustava Republike Slovenije."

  • andrej084 23:45 10.oktober 2019.

    Ves problem je v tem, da so zakon napisali tako, da ga je moralo US zavrniti. To so napisali tocno tako , da se ne bo dalo zadrzati horde ljudi, ki ilegalno vstopajo v drzavo in za katere mora potem ...prikaži več skrbeti drzava. Pa naj mi kdo pove, zakaj bi Slovenci morali dajati denar za tuje posameznike ali druzine. Smesna zdržava, ki bo sama sebe uničila.

  • munja 18:35 10.oktober 2019.

    Tudi ustavo se da spremeniti in to takoj. Vedno se sklicuje na neke človekove pravice. Slovenci pa nimamo pravic, samo migranti? Beda od bede naši zakoni in vse ostalo!!!! Takoj spremeniti ustavo in zapreti meje. Samo to nas bo rešilo ...prikaži večo . Gamad , ki nima nobenih dokumentov, pa poslat nazaj, od koder je prišla.