Slovenija
60 ogledov

Zakon o tujcih predvidoma na ustavno sodišče

Prihod beguncev Ministrstvo za notranje zadeve
Polemika zakona o tujcih se bo kot kaže še nadaljevala. Zakonu o tujcih se zelo verjetno obeta ustavna presoja.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bo zaradi nedavno sprejete novele zakona o tujcih po poročanju Mladine zelo verjetno zahtevala ustavno presojo.

V uradu varuhinje so nam pojasnili, da varuhinja spremlja razvoj dogodkov v zvezi z novelo Zakona o tujcih (ZTuj-2D) in v tej zvezi tudi že obravnava relevantno gradivo. "Ne izključujemo možnosti, da se bo novelo odločil izpodbijati z zahtevo za oceno ustavnosti pred Ustavnim sodiščem Republike Slovenije," je odgovorila predstavnica za odnose z javnostmi Nataša Kuzmič in dodala, da bo odločitev o tem bo sprejeta na podlagi lastne ocene, ali gre zakon izpodbijati ali ne - torej neodvisno od dosedanjih sicer v javnosti izraženih mnenj o zakonu.

Tudi če zakon pade, ministrica ne bo odstopila

Tudi če zakon na ustavnem sodišču pade, pa ministrica o odstopu Vesna Györkös Žnidar, ki je zakon zagovarjala,ne razmišlja. Povedala je, da vprašanje njenega odstopa ne more biti povezano le s s tem zakonom. Če bi ustavno sodišče ugotovilo, da zakon ni sporen, pa bi bilo to za Slovenijo po njenem prepričanju izjemnega pomena. Država bi imela tako namreč bolj trdno začrtano smer, kako naj bi ravnala, ko doseže točko preloma oz. takšno obremenitev, ki ji lahko povzroči težave pri izvajanju mednarodnih obveznosti, je bila po navajanju STA jasna Györkös Žnidarjeva.

Svet Evrope, ki je poudarjal, da je zakon v nasprotju z zagotovljenimi človekovimi pravicami, je slovenskim pripravljavcem zakonodaje sicer večkrat ponudil pomoč, a jo je notranja ministrica zavrnila. V odgovoru za Žurnal24 so predstavniki Sveta Evrope poudarili, da je zanje pomembno, da države članice sprejmejo zakonodajo, ki je skladna z evropsko konvencijo. V nasprotnem primeru državam grozi sojenje pred evropskim sodiščem za človekove pravice, ki je za države zavezujoče in na koncu dneva bodo morale zakonodajo tudi spremeniti.

Komentarjev 1