Slovenija
23 ogledov

V 12 letih na cestah umrlo 6.680 ljudi

Prižiganje svečk žrtvam prometnih nesreč Anže Petkovšek
Danes zaznamujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Od leta 1991 je na slovenskih cestah umrlo 6.680 ljudi, več kot 300 tisoč se jih je poškodovalo.

Zavod Varna pot je ta teden v povezavi z vladnimi in nevladnimi organizacijami po vsej Sloveniji pripravil različne vsebine, s katerimi so zaznamovali svetovni dan spomina na žrtve. Slogan letošnjih dogodkov je Zdaj je čas, da se začnemo učiti iz preteklosti, zavod pa je pripravil tudi akcijski program Desetletje za večjo prometno varnost do leta 2020.

Svetovni dan spomina so letos počastili v 24 občin po Sloveniji – od Ljubljane, Gornjega Grada, Postojne, Maribora, Velenja, Celja do Metlike, Mislinje, Radeč, Laškega, Dobrovnika in Kočevja.

Na zavodu navajajo, da je ta svetovni dan pomemben, ker predstavlja spodbudo in poziv državi za izvajanje nacionalnih programov, povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive.

"Je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, svojci, znanci," so zapisali v zavodu.

"Žrtev je v resnici veliko več"

Od leta 1991 je po podatkih zavoda na slovenskih cestah umrlo 6.680 ljudi, več kot 300 tisoč se jih je poškodovalo. "Število umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah je le poskus metodološkega prikaza pokazateljev. Žrtev je v resnici veliko več. Z aktivnostmi, kot je svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, smo v Sloveniji in po svetu nemim številkam dali imena in priimke," so zapisali v zavodu.

Lani je na slovenskih cestah umrlo 141 ljudi, kar sta dva odstotka več kot leta 2010, za šest odstotkov pa je naraslo tudi število poškodovanih. Letos je umrlo že 120 ljudi, zadnjo žrtev so slovenske ceste zahtevale danes ponoči.

Komentarjev 3
  • linka 21:18 18.november 2012.

    mi Slovenci še vojne ne potrebujemo ...se pobijamo kar sami

  • nacetace 12:39 18.november 2012.

    Upam, da nam bo uspelo spraviti v življenje več etike in zamenjati sedanje "prometne strokovnjake", ki se bi po principu kolaterale lahko uvrstili med sedobne morilce.Če se to dogaja, potem je sistem neustrezen in je takojšnja akcija že pozna ...prikaži več akcija. Rešitev vidim v 1. postavljanju etike v odnosih, ki nastajajo v sodobnem prometnem kaosu in 2. odmik jurisdikcije države preko prometa.

  • stela 09:28 18.november 2012.

    V 12 (dvanajst) - ih letih????? ...od let 1991 ?????