Slovenija
251 ogledov

V Krki zadovoljni, tako so poslovali v prvi polovici leta

krka novo mesto
"Rezultati prvega polletja so spodbudni, zato predvidevamo, da bomo dosegli načrtovane cilje za leto 2023, in sicer tako prodajo v višini 1 milijarde 755 milijonov evrov kot čisti dobiček v višini okoli 300 milijonov evrov," je dejal generalni direktor Jože Colarič.

Poslovali bolje kot lani v enakem obdobju

Skupina Krka je v prvem polletju leta 2023 ustvarila prihodke od prodaje v višini 920,4 milijona evrov, kar je 7 % več kot v enakem lanskem obdobju, so sporočili. 

Predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič je ocenil, da so poslovali uspešno. "Prodajo smo povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini Krkinih ključnih trgov ter v vseh skupinah izdelkov in storitev. Hkrati smo zabeležili do sedaj največji polletni dobiček iz poslovanja, ki se je kljub inflacijskim pritiskom povečal za 70 %. Čisti dobiček presega polovico načrtovanega za celo leto 2023, vendar je 28 % manjši kot v enakem lanskem obdobju, ko smo imeli velike prihodke iz naslova pozitivnih tečajnih razlik," je povedal.

Predvidevajo, da se bo razlika med letošnjim in lanskim neto finančnim izidom, ki je ob polletju zelo velika, do konca leta zmanjšala.

"Rezultati prvega polletja so spodbudni, zato predvidevamo, da bomo dosegli načrtovane cilje za leto 2023, in sicer tako prodajo v višini 1 milijarde 755 milijonov evrov kot čisti dobiček v višini okoli 300 milijonov evrov," je dejal.

Konec junija 2023 je imela Krka 47.125 delničarjev. Tečaj Krkine delnice na Ljubljanski borzi je 30. 6. 2023 znašal 116,00 evrov, kar je 26 % več kot konec leta 2022, ko je znašal 92,00 evrov. Krka je v prvi polovici leta 2023 odkupila 41.279 lastnih delnic. Konec junija 2023 je imela 1.827.128 lastnih delnic, kar je 5,572 % osnovnega kapitala, so sporočili.

Na številnih trgih povečali prodajo

Največ izdelkov so prodali v Vzhodno Evropo, kjer prednjači Rusija, v Ukrajino pa so prodali manj izdelkov kot v enakem obdobju lani. Sledila je Srednja Evropa, kjer je Krkin drugi največji trg, Poljska. Tja so prodali za 5 % izdelkov več kot v enakem lanskem obdobju. Rast prodaje so dosegli tudi na Češkem in na ostalih trgih v regiji. V Zahodni Evropi so prodali za 181,4 milijona evrov izdelkov.

Prodajo so povečali tudi v Nemčiji, na Portugalskem, Irskem, v Avstriji ter v skandinavskih državah in Španiji, pa tudi na trgih Daljnega vzhoda in Afrike.

Registrirali nove izdelke

Kot so povedali, so v prvem polletju 2023 registrirali pet novih izdelkov, od tega štiri zdravila na recept in en veterinarski izdelek. Končali so 263 registracijskih postopkov, od tega 119 za zdravila na recept in tri za izdelke brez recepta, ter s tem na številnih trgih povečali dostopnost zdravil za bolnike. Končali smo tudi 141 postopkov za veterinarske izdelke, s čimer so dopolnili ponudbo za ljubiteljske živali.

Pridobili okoljevarstveno dovoljenje za Sintezo 2 in Kemijsko-analitski center

Za naložbe so v prvem polletju namenili 45,7 milijona evrov. "V Sloveniji smo končali naložbi v posodobitev in povečanje zmogljivosti v obratu Beta v Šentjerneju v vrednosti 2,5 milijona evrov in v preureditev razvojno-kontrolnih centrov v vrednosti 1,8 milijona evrov. Potekajo še naložbe v posodobitev in povečanje zmogljivosti v obratu Notol, obratu za proizvodnjo trdnih oblik OTO, obratu za pripravo praškastih in tekočih izdelkov v Bršljinu ter v obratu v Ljutomeru. V Novem mestu nadaljujemo gradnjo 6-etažnega večnamenskega objekta Paviljon 3. V njem bodo prostori za širitev mikrobiološkega laboratorija in dodatni prostori za več organizacijskih enot," so pojasnili.

Vlagajo tudi v proizvodno-distribucijskem centru v Jastrebarskem na Hrvaškem, kjer vgrajujejo novo sekundarno pakirno linijo.

V Krškem pa bodo gradili Sintezo 2 in Kemijsko-analitski center. "Pridobili smo tudi okoljevarstveno dovoljenje, po njegovi pravnomočnosti pa bomo začeli gradnjo," napovedujejo, stroški so ocenjeni na 163 milijonov evrov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Ender3 16:19 20.julij 2023.

    Nas krkaše zanimajo samo dividende. ?