Slovenija
41 ogledov

V policiji za večjo organiziranost

Slovenska policija sodeluje z varnostnimi organi različnih držav. (Foto: Reuters Žurnal24 main
Na vladi bodo danes obravnavali dva policijska zakona, ki urejata delovanje policije. Prvi se nanaša na naloge in pooblastila policije, drugi na organiziranost in delo v policiji. Sindikat državnih organov so v sredo pozvali, naj se slednji umakne z dnevnega reda današnje seje.

V predlogu zakona o nalogah in pooblastilih je navedeno, da so bila posamezna policijska pooblastila do zdaj urejena v podzakonskem aktu ali pa sploh niso bila navedena.

To je po mnenju predlagateljev zakona, ministrstva za notranje zadeve, z vidika pravne varnosti in jasnosti predpisa nesprejemljivo. Tako denimo nista bili urejeni uporaba poligrafa in uporaba maskirnega pokrivala. Cilj zakona je zato sistemska ureditev policijskih pooblastil.

Namen predloga zakona o organiziranosti in delu v policiji pa je ureditev normativne podlage za sodobno policijsko organizacijo, njeno vodenje in usmerjanje.

Hkrati želi predlagatelj jasno razmejiti pristojnost med ministrstvom za notranje zadeve in policijo, urediti specifična delovnopravna razmerja v policiji, status in zaščito policista, usposabljanje, izobraževanje in raziskovalno dejavnost. Natančneje so določene tudi naloge generalne policijske uprave in posameznih policijskih uprav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.