Slovenija
69 ogledov

V Sloveniji zaradi tobaka dnevno umre deset ljudi

Kajenje Profimedias
Kajenje je glavni preprečljivi vzrok smrti v Evropi, zaradi katerega umre približno 700.000 ljudi na leto, v svetu pa šest milijonov. V Ljubljani bodo razne aktivnosti.

Tema letošnjega svetovnega dneva brez tobaka, ki ga zaznamujemo danes, je nezakonita trgovina s tobakom. Kar 95 odstotkov nezakonitih tobačnih izdelkov zasežejo v Evropi.

Letos zaznamujemo tudi deseto obletnico okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za nadzor nad tobakom. Čeprav je dokument sprejelo 50 od 53 držav članic v regiji, pa večina držav zavez iz dokumenta še ni implementirala v celoti. Dolgoročna vizija za evropsko regijo WHO je, da bi bila to regija brez s tobakom povezanih bolezni, smrtnosti in zasvojenosti.

Pri nas kadi vsak peti 15-letnik

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji vsak dan zaradi bolezni, ki jih pripisujemo rabi tobaka, umre deset oseb. Pri nas še vedno kadi četrtina odraslih prebivalcev in vsak peti 15-letnik, v najnovejši raziskavi pa so med mladimi zaznali zmanjšanje kajenja.

Pri nas je kajenje zakonsko popolnoma prepovedano v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih ter gostinskih lokalih. Prodaja tobačnih izdelkov osebam, mlajšim od 18 let, je prepovedana. Obetajo pa se nove spremembe zakonodaje, ki jih mora Slovenija uvesti do maja 2016 in sledijo novi evropski tobačni direktivi. V tobačnih izdelkih bodo tako prepovedane arome, zdravstvena opozorila pa bodo morala prekrivati 65 odstotkov cigaretne embalaže. Prepovedani bodo vsi oglaševalski in zavajajoči elementi.

Tudi o odvisnosti od marihuane

Ob današnjem svetovnem dnevu brez tobaka bodo študenti ljubljanske medicinske fakultete, ki sodelujejo v projektih Pulmo in V odsevu (oba delujeta pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije), pripravili razne aktivnosti na stojnicah na Prešernovem trgu. Med drugim bodo brezplačno izmerili pljučni volumen in pljučno funkcijo, količino ogljikovega monoksida v izdihanem zraku, kadilci pa bodo tudi dobili dodatno motivacijo za opustitev kajenja.

Poleg tega bodo pripravili literarni natečaj na temo marihuane in njene uporabe v zdravstvu ter govorili o odvisnosti.

Komentarjev 27
  • mph 18:52 02.junij 2015.

    Ne vem sicer v procentih, poznam pa osebno dva s KOPB, kjer je tudi skoraj vedno v ozadju kajenje, ki sta se "usrala", ko je bil sum na raka, neke sence, ... no, tega ni bilo, oba kadita še naprej, ...prikaži več da je KOPB kronična in vedno slabša ... ju ta hip (še) ne briga, ko ju bo brigalo, pa ni več poti nazaj. In ravno pred dnevi govoril s prijateljem, katerega oče ima pljučnega raka, kemoterapije, ga čaka operacija, ... še naprej kadi (na zgražganje sina). Ko gre pa za pljučnega raka, kar vem še vedno velja, da jih 80-90 NE BI zbolelo, če ne bi kadili, ostali pa so malo geni, delo v specifični industriji, zelo onesnažena mesta, ... enako žilne, KOPB, ... Za razliko od marihuane (ko govorimo o kajenju, pa nisem ne eno ne drugo nikoli), ki ima tudi zelo koristne lastnosti, nimata tobak in alkohol niti ene same. No, slednji za razkuževanje površin.

  • Ferluci 07:20 01.junij 2015.

    Države nisi podpiral. Računati moraš opurtunitetne stroške.

  • maresem 06:56 01.junij 2015.

    Kateri se je zaradi kadilcev zaprl, se kar naj, edino pravilno, če niso znali drugače poskrbeti za rentabilnost lokala.