Slovenija
157 ogledov

V štirnah spet pitna voda

Cimermanova štirna (na fotografiji), ki so jo obnovili letos, je po navedbah Loj Žurnal24 main
Izvirski vodnjaki. Bodo del vodne učne poti. Dva obnovili lani, enega letos.

Dobrnič. Da bi ohranili del kulturne dediščine, imeli rezervno vodo in polepšali okolico kraja, so v Dobrniču obnovili tri vodnjake, imenovane Frgulka ter Cimermanova in Kalanova štirna, razloži pobudnica projekta Lojzka Prpar. Vsi trije vodnjaki bodo tudi del nastajajoče vodne učne poti.

Izvira iz 19. stoletja
Eden izmed najglobljih dobrniških vodnjakov je bil Cimermanov, pojasni njegov lastnik Marko Lazar. “Štirna je stara več kot sto let. Po izročilu starih ljudi je imela eno od najhladnejših in najboljših vod,” izpostavi.

Zdi se nam škoda, da bi se štirne kot del kulturne dediščine uničile.
Lojzka Prpar, pobudnica obnove vaških vodnjakov v Dobrniški dolini

Vodnjak so pred kratkim popolnoma izpraznili in očistili. “V enem mesecu se je vanj nateklo meter in pol vode. Dali smo jo na analizo – je pitna,” pove in doda, da se za določene potrebe vrača uporaba vode iz vodnjaka.

Tudi drugi vodni viri

V dobrniški krajevni skupnosti ljudje čutijo, da je treba vodne vire obnavljati, pove predsednik Silvester Prpar. “Z razvojem naselij in gospodarstva je prišlo na vrsto tudi to področje,” pristavi. Tako so poleg vodnjakov v Dobrniču izkopali vodnjak in lužo v Šahovcu, vodnim virom v dolini se posvečajo v Koritih in Preski, začeli pa bodo obnovljati tudi vodnjak v Artmanji vasi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.