Slovenija
45 ogledov

V usta več kot nad glavo

Vsak dan imate priložnost, da z nakupom vplivate na delovanje trga. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Za hrano zapravimo več kot Američani. Za stanovanje veliko manj.

Ameriško gospodinjstvo v povprečju več kot polovico vseh letnih izdatkov nameni stroškom, povezanim s stanovanjem in transportom. Za slovensko gospodinjstvo, ki letno razpolaga s skoraj pol manjšim proračunom kot ameriško, pa isti kategoriji predstavljata tretjino vseh letnih izdatkov. Odstopanje med državama je posledica bistveno višjih stroškov za stanovanje v ZDA v primerjavi s Slovenijo.

Slovenci lastniki stanovanj

"Razlike v izdatkih za stanovanje so povezane s preteklo dediščino: poceni posojila v nekdanjih časih inflacije in možnosti poceni odkupa družbenih stanovanj po Jazbinškovem zakonu. Slovenija tako po lastništvu stanovanj spada v svetovni vrh," razlaga sociolog Matej Makarovič s fakultete za uporabne družbene študije.

Na drugi strani Pop TV-jeva dopisnica iz New Yorka Tadeja Lampret izpostavlja, da so visoki stroški za bivanje v ZDA predvsem posledica astronomskih cen v velikih in privlačnih mestih. "V New Yorku so lastniška stanovanja tako nedosegljiva, da je skoraj 70 odstotkov prebivalcev najemnikov. Danes je na Manhattnu za 1.500 dolarjev mesečne najemnine skoraj nemogoče dobiti spodobno garsonjero, podatki pa kažejo, da je bilo v povprečju za stanovanje na Manhattnu treba lani odšteti 1,4 milijona dolarjev," je dejala Lampretova, ki sicer meni, da so primerjave med ZDA in Slovenijo zelo težke in nehvaležne.

Globalni življenjski stil

V drugih kategorijah večjih razlik med povprečnim slovenskim in ameriškim gospodinjstvom ni. "Danes že lahko govorimo o globalnem življenjskem slogu, kljub temu pa bi težko rekel, da gre za enake vrednote v obeh družbah, kljub podobnim razmerjem izdatkov. Gre za to, da stanejo številni izdelki in storitve približno enako, ne glede na to, kje živimo," pojasnjuje Armand Faganel s Fakultete za management Univerze na Primorskem.

Alkohol ali izobraževanje

Slovensko gospodinjstvo je leta 2012 v povprečju letno za transport zapravilo 3.239 evrov, od tega tretjino za nakup vozila. "Poraba za avtomobile pri Slovencih je zagotovo odraz posebnega dojemanja avtomobilov kot pomembnega statusnega simbola naši avtomobili so namreč tradicionalno boljši, kot bi logično izhajalo iz našega življenjskega standarda," meni Makarovič.

Za izobraževanje slovensko gospodinjstvo letno nameni 177 evrov, za alkohol pa celo šest evrov več.

Porabljena denarna sredstva gospodinjstev

 

Komentarjev 4
  • detelj 11:21 03.marec 2014.

    točno to sem prvo pomislil ob branju tega članka. da so stroški za stanovanje pri nas še majhni in da se zato lahko nabije davke.

  • Trovlak 16:14 02.marec 2014.

    Totalni kurac od primerjave. Že to ne gre skupaj, da npr. v ZDA je hrana veliko cenejša napram tukaj. Tam je pa jasno, da so dražja stanovanja oziroma nasploh bivanjski izdatki zelo dragi. Sploh pa to slovensko "povprečje" sploh ni ...prikaži več nikoli prikazano realno. Če imamo npr. blok in v vsakem stanovanju biva ena oseba; prva ima plačo 8000 evrov, druga 500 evrov in tretja je brezposelna in dobi 200 evrov, prva porabi za hrano mesečno 2000 evrov, druga 150 evrov in tretja komaj 50 evrov. In to je potemtakem povprečje 733 evrov. Je, ampak ni pravično izrečeno. Povprečja takih situacij bi se morala obvezno delati tako po starosti kot socialnem položaju, pa bi hitro videli kakšna je realnost.

  • Marko Slovenia 13:49 02.marec 2014.

    ja, nikjer pa ne pove, da je povprečna starost avtomobila pri nas 9 let... pa plače pa vse ostalo... ni fer primerjati, če ni cele slike