Slovenija
40 ogledov

Večine vina ne obdavčijo

Slovenija 02.09.10, vinograd, foto: marjeta kovacic marjeta kovacic
Letošnja letina bo na Primorskem za tretjino pod povprečjem.

V vinogradniški in vinarski panogi je velika težava siva ekonomija, saj državi uspe obdavčiti le tretjino vsega pridelanega vina, pravi Nevijo Pucer, predsednik uprave Vinakopra. Sami letos pričakujejo boljšo letino kot lani, a 20 odstotkov slabšo od povprečja. Od kmetov kooperantov bodo odkupili ves pridelek in bi ga še, če bi bil na prodaj.  Odkupne cene najbolj zaželenih sort – malvazije in refoška – bodo letos zvišali za od šest do deset odstotkov.

Podcenjeno vino

Medtem ko v Vinakopru zatrjujejo, da svoje kooperante redno plačujejo, na Vipavskem in v Goriških brdih kmetje na svoj denar čakajo celo več let. "Grozdje se že dolgo let plačuje po dvanajstinah in nekako velja, da se odplača do naslednje trgatve," pojasnjuje Mojca Mavrič Štrukelj iz Kmetijsko-gospodarskega zavoda Nova Gorica. "Dejstvo je, da imajo težave tudi vinarske kleti, ker je vino podcenjeno," meni direktor Kmetijske zadruge Vipava Branko Tomažič.  "Dokler bodo ljudje kupovali tuje cenejše vino v Hoferju, Lidlu in Sparu, bodo slovenski vinarji v izgubi," je prepričan. V  Italiji imajo po njegovih besedah pridelovalci grozdja ogromne površine trt, ki jih obirajo s kombajni, a tako grozdje ni tako kakovostno kot pri nas, kjer ga trgamo ročno.  S prodajo odprtega vina zato slovenski vinar ne more pokriti stroškov proizvodnje, buteljčnih vin pa se proda premalo. "Celo tisti, ki imajo denar, kupujejo tuja vina. Premalo je zavesti, da se kupuje slovensko."

Slabše od povprečja

Mavrič Štrukljeva ocenjuje, da bo letošnja letina na Primorskem za tretjino slabša od povprečja. Vinogradništvo se na splošno krči, kar kažejo podatki iz registra in ortofoto posnetki. "To na žalost velja za vso Slovenijo," dodaja Mavrič Štrukljeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.