Slovenija
28875 ogledov

Velika sprememba glede hitrega testiranja

hitri test antigenski testi Profimedia Hitri antigenski test.
Od jutri naprej bodo morali vsi pozitivni hitri testi biti potrjeni še z metodo PCR.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je napovedala, da se bo zaradi spremenjene situacije od sobote dalje vsi pozitivni hitri testi potrjevali še z metodo PCR. "Uporabnik, ki bo pozitiven na hitrem testiranju, bo dobil sporočilo, v katerem bo navodilo, kako ravnati naprej. Praviloma naj bi ga že izvajalec hitrega testiranja kontaktiral za odvzem še enega brisa za testiranja PCR. Lahko pa bo tak uporabnik šel do svojega zdravnika, ki ga bo ravno tako napotil na odvzem testa PCR," je pojasnila Magajne. 

Pomembno je, da vsi, ki so na hitrem testu pozitivni, v času do prejema rezultata testiranja po metodi PCR ostanejo v samoizolaciji in upoštevajo vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja okužbe. 

Oseba, ki bo na hitrem testu pozitivna, se bo v evidenco pozitivnih štela šele, ko bo okužba potrjena tudi z metodo PCR. 

"Epidemiološka situacija se nekoliko umirja. Istočasno bi pa rada opozorila, da to umirjanje ne pomeni, da smo iz najhujšega. Število okuženih in obolelih je še vedno zelo visoko, sploh če se primerjamo z nekaterimi drugimi državami. Istočasno pa vemo, da večjo nevarnost oziroma grožnjo predstavljajo tudi nove variante virusa, o katerih še vedno vemo zelo malo," je poudarila državna sekretarka. 

Včeraj je bilo opravljenih 5151 testov PCR, s katerimi so potrdili 850 novih okužb. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 16,5 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 18498 hitrih testov, s katerimi je bilo potrjenih 205 okužb. Delež pozitivnih testov je tako znašal 1,1 odstotka. 

Razmere so trenutno najboljše v zasavski regiji, ki je najboljša tako glede na sedemdnevno kot štirinajstdnevno povprečje novih okužb. 

Testiranje enkrat na teden

Državna sekretarka je ob napovedanem sproščanju ukrepov opozorila, da je treba ob sproščanju upoštevati vsa navodila, ki jih je pripravil NIJZ. Določeno je, v katerih dejavnostih je obvezno testiranje. "Testiranje je še naprej enkrat tedensko obvezno za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. To ne pomeni vse v ponedeljek, torek. Možna je razporeditev prek celotnega tedna, da se lahko tudi izvajalci na to primerno pripravijo," je poudarila. Organizacija testiranja je v pristojnosti izvajalca v dogovoru z ravnatelji. Enako velja za testiranje, ki je obvezno za izvajalce na področju trgovine storitev. 

Za določene skupine testiranje ni potrebno

Testiranje ni potrebno osebam, ki so že bile cepljene z dvema odmerkoma. Upoštevati pa je treba še, koliko časa je od prejema drugega odmerka minilo. Glede na navodila proizvajalca Pfizer/BioNTech mora od drugega odmerka miniti sedem dni, da testiranje na potrebno. Pri cepivu Moderne mora od drugega odmerka miniti 14 dni, pri cepivu AstraZeneca pa se po 21 dneh od drugega odmerka smatra, da so te osebe zaščitne in testiranje ni potrebno. 

Prav tako ni potrebno testiranje, če je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19. Prebolevniki lahko to dokazujejo s testom PCR ali hitrim testom, ki je bil narejen ob prepoznavi bolezni. Pozitiven test mora biti starejši od 21 dni, vendar ne starejši od šest mesecev. "Druga možnost, ker vemo, da vsi, ki so preboleli covid-19, niso opravili takrat hitrega testa ali testa PCR, če je v družini zbolelo več oseb – zdravnik je lahko postavil diagnozo na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave – zadostuje potrdilo zdravnika, da je oseba covid-19 prebolela v zadnjih šestih mesecih," je povedala Magajne. 

Zdravnik lahko za izdajo takega potrdila uporabi enoten obrazec, ki je objavljen na strani ministrstva za zdravje, lahko pa to stori tudi na način, ki je običajen v primeru izdaje drugih potrdil. Na vprašanje, ali bo treba za potrdilo plačati, je Magajne odgovorila: "Predvidevam, da zdravnik lahko zaračuna to potrdilo kot vsako potrdilo". 

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi | Avtor: Profimedia Profimedia

Nov razpis prihodnji teden

Za zdaj bojazni, da bi hitrih testov zmanjkalo, ni. Teste so zdravstvene ustanove že sedaj nabavljale tudi same. Ministrstvo za zdravje bo predvidoma v ponedeljek ali torek objavilo nov javni razpis za nakup hitrih testov. "Dokončno se usklajuje s strokovno skupino, če bi bilo karkoli še treba dodati v pogoje razpisa," je povedala Magajne. Pričakuje se tudi, da bo Slovenija dobila milijon hitrih testov v okviru naročila Evropske komisije, podobne količine, če bo to potrebno, bodo opredelili tudi v okviru nabave znotraj Slovenije. 

Dodatnih količin pri posredniku Majbert Pharm za zdaj niso naročili, je pojasnila. Ob tem je še enkrat poudarila, da "po naših podatkih ti testi niso nič manj zanesljivi kot katerikoli drugi testi. Verifikacijsko poročilo je dalo jasne odgovore na vsa vprašanja".

"Na ministrstvu za zdravje se zavedamo, da je testiranje s hitrimi testi, pa tudi s testi PCR, zelo pomembno pri obvladovanju epidemije. Ne predstavlja rešitve, pomeni pa pomoč. Še vedno je treba upoštevati ključne ukrepe – nošenje mask, vzdrževanje razdalje. Ne glede na to, da so določeni ukrepi sproščeni, se zavedajmo, da je situacija še vedno zelo resna," je še enkrat spomnila državna sekretarka Marija Magajne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • dany7 19:48 13.februar 2021.

    https://m.youtube.com/watch?v=5SCr2eCtR1E

  • jakec1575 21:23 12.februar 2021.

    to je to. dvojno delo.

  • Avatar @narhist
    @narhist 20:34 12.februar 2021.

    Hebali vas testi!