Slovenija
18 ogledov

Virant ni opustil e-volitev

Slovenija 23.01.2013 Gregor Virant, sestal se je svet stranke DL, na katerem so Saša Despot
Virant upa, da bi z e-volitvami dvignili volilno udeležbo, zlasti pri mladih. Savič: Ljudstvo ni vešče uporabe spletnih tehnologij.

Ministrstvo za javno upravo vnovič oživlja idejo o internetnih volitvah. Minister Gregor Virant načrtuje, da bi zakonsko podlago za uvedbo e-volitev sprejeli še letos, za kar je potrebnih 60 glasov poslancev.

Načrtujejo, da bi e-glasovanje testno izvedli v petih slovenskih občinah prihodnje leto pri lokalnih volitvah. Na naslednjih državnozborskih volitvah pa bi izvedli elektronsko glasovanje na nacionalni ravni.

Nič več odvisno od vremena

Po njegovem mnenju elektronsko glasovanje prinaša veliko prednosti. Volilna udeležba ne bi bila "odvisna od vremena", omogočen bi bil lažji dostop do glasovanja, glasovanje bi bilo za vsakogar preprosto, izvedljivo od doma. Po Virantovih ocenah bi elektronsko glasovanje za nekaj odstotkov dvignilo volilno udeležbo, čeprav se strinja, da vprašanje dostopnosti ni glavni razlog za nizko udeležbo na volitvah.

Na ministrstvu računajo na to, da se je od leta 2007, ko se je z uvedbo elektronskih volitev že poizkusilo, v zavesti politike marsikaj spremenilo in so se "razblinili neupravičeni strahovi", je dejal Virant. Pred nekaj leti je namreč ideja o elektronskih volitvah padla v vodo zaradi dvomov v varnost takega glasovanja.

"Ne loči med elektronskimi in internetnimi volitvami"

"Virantova napoved uvedbe elektronskih volitev, ki jih v vsem tem času še vedno enači z internetnimi volitvami, čeprav gre za dva popolnoma različna koncepta oddaje glasu (pri elektronskih volitvah se glas oddaja na elektronskem glasovalnem stroju na volišču, pri internetnih oziroma spletnih volitvah pa ga oddamo prek spleta), ni nič novega in prinaša pogrevanje starih razlogov za uvedbo, ki jih je Virant zagovarjal že leta 2007. Absurdno se mi zdi, da Virant v času spletne prisluškovalne afere z NSA in vedno večjim nadzorom spletnih komunikacij trdi, 'da so se razblinili neupravičeni strahovi,' saj bi moralo biti ljudi vedno bolj strah spletnega nadzora, možnosti ugrabitve spletne identitete in zlorabe identitete na spletu," se je na to, da ministrstvo za javno upravo vnovič oživlja idejo o internetnih volitvah, odzval sourednik neodvisnega portala e-demokracija.si Domen Savič.

Meni še, da so tehnična nezanesljivost izvedbe in morebitne katastrofalne posledice tehnično pomanjkljive izvedbe samo vrh ledene gore. "Zanemariti ne gre niti nizke politične kulture, niti tehnično neizobraženega ljudstva, ki ni vešče uporabe spletnih tehnologij in bi tako uvedba elektronskih volitev dosegla nasproten učinek od želenega."

Komentarjev 1
  • Šemefuky 15:18 19.junij 2013.

    Ustavite prašičjeglavega. Dela škodo, en dan bi demokracijo z več občinami in pokrajinami, drugič bi občine ukinjal in vedno je to bolje za demokracijo, učinkovitost in prihranki bodo povsod. Njemu za vilitve ni potrebno več skrbeti, ker bo tudi on ...prikaži več kmalu delal družbo drugemu Gregorju in postal politična zgodovina.Mi je pa 92 letna babica rekla, da bi ji e-volitve prav prišle, ker bi se tudi, ko bo gor šla lažje konektala z našimi politiki in jih iz pekla z vilami zbadala.