Slovenija
21 ogledov

"Vlada naj zaprosi za pomoč"

slovenija 05.06.11 Janez Jansa, predsednik sds. referendum o pokojninski reformi Nik Rovan
Po mnenju predsednika SDS je najbolje, da vlada zaprosi za pomoč ESM. Proračun je označil kot prazen dokument, razpravo o davku na nepremičnine pa kot brezpredmetno.

Ključni problem proračuna za leto 2014 je po oceni predsednika SDS Janeza Janše v tem, da je popolnoma nerealen. Nepremičninski davek je Janša označil za "napad na slovensko gospodarstvo". Intervenciji trojke pa se Slovenija po njegovih besedah še lahko izogne, če bi zaprosila za pomoč iz ESM za reševanje bančnega sistema.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Janša, so polemike o tem, ali je proračun razvojno naravnan ali ne, v tem pogledu popolnoma odveč. Razlika med oceno vlade o proračunskem primanjkljaju za prihodnje leto in med oceno, ki jo je podala Evropska komisija, je namreč štiri odstotke, kar v evrih znaša milijardo in pol.

Doslej so se še napovedi Evropske komisije za Slovenijo običajno izkazale za preoptimistične, je opozoril Janša. Tako bi bil po njegovih besedah primanjkljaj prihodnje leto lahko višji tudi od tistega, ki ga je za Slovenijo izračunala Evropska komisija.

Napovedal ustavno presojo davka

V luči te "velikanske razlike" je razprava o nepremičninskem davku, iz katerega si vlada obeta med 180 in 300 milijoni evrov, po Janševih besedah relativno nepomembna. Obenem je zakon o nepremičninskem davku poseg v pravice, ki so v Sloveniji zavarovane tudi z ustavo, zato ga bodo po njegovi napovedi spodbijali na ustavnem sodišču.

Gre za "napad na slovensko gospodarstvo", na obrtništvo, na mala in srednja podjetja ter na podeželje, je dejal. Posledice sprejetja takšnega zakona se bodo v gospodarstvu pokazale v zmanjševanju števila investicij, upadanju števila delovnih mest in v pritisku na socialne transferje. Zato njegovega izplena ne bo mogoče šteti v stotinah milijonov, pač pa bo lahko celo negativen, je povedal Janša.

"Opozicija ni kriva"

Ob tem je zavrnil navedbe, da bi bila za morebitno intervencijo trojke kriva opozicija. Trojko lahko v državo pripelje le tisti, ki ima v rokah škarje in platno – torej vlada in vladna koalicija, je poudaril.

Sicer pa se Slovenija po Janševi oceni celoviti intervenciji v nacionalno ekonomijo morda vendarle še lahko izogne, in sicer tako, da zaprosi za sredstva za reševanje bank iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). Tu bi bila obrestna mera manj kot odstotna, medtem ko bi bile obresti na zadolžitev s prodajo obveznic na mednarodnih trgih med pet- in sedemodstotne, kar v denarju pomeni stotine milijonov evrov.

Komentarjev 6
  • mirko 19:36 14.november 2013.

    Škoda besed in prepričevanja. Slovenec bo situacijo razumel še le takrat, ko ne bo imel več kaj za žret, oziroma ko bo življenjski standard padel toliko, da bo krepko občutil deficit v svoji denarnici. Seveda se pa ta vladajoča elita ...prikaži veča tega zaveda, da bo do tega res prišlo, zaradi padanja konkurenčnosti gospodarstva, zato pa mora narod na to navajat postopoma, takrat se manj občuti. Za prehodno obdobje navajanja na nižji življenski standard bodo pa najemali drage kredite, ki jih bodo odplačevali še potomci. Zelo prefligana in zahrbtna strategija vladanja. Vse to pa samo zaradi ohranjanja privilegijev elite v tej družbi.

  • ac-dc 17:01 14.november 2013.

    Imam občutek, da bi nas ta ablasti sestradan osebek vse skupaj z veseljem prodal za kilo krompirja.

  • dragec 15:31 14.november 2013.

    Predlagam JJ, da pokliče ormož in zaprosi za pomoč