Slovenija
24 ogledov

Vlada odločila, kako bo prodajala

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Nad postopki bo bdelo Računsko sodiščem, v postopek pa se bo lahko kadarkoli vključila tudi protikorupcijska komisija.

Vlada je danes pojasnila, na kak način se bo lotila prodaje državnega premoženja. Postopki bodo pod nadzorom komisije, ki jo bo imenoval finančni minister. Izvedbo posameznih prodaj pa bo izvajalo Računsko sodišče.

Vključitev predstavnikov Komisije za preprečevanje korupcije bo možna kadarkoli, so sporočili z vlade. Ti lahko na podlagi lastne pobude, prijave fizične ali pravne osebe ali na zahtevo drugih državnih organov uvedejo postopek zaradi suma korupcije, kršitve predpisov o nasprotju interesov, omejitvi poslovanja ali o lobiranju ali zaradi ocene in odprave posamičnih ali sistemskih korupcijskih tveganj ali kršitev etike in integritete javnega sektorja.

Odplačali bi dolgove in spodbujali gospodarstvo

Izkupiček od prodaj se bo delil glede na lastniški delež v posamezni naložbi. Denar, ki pripada državi, pa se bo porabil za odplačilo dolgov, za z zakonom določene razvojne projekte, za nakup novega stvarnega ali finančnega premoženja države z namenom spodbujanja gospodarstva , ali plačilo stroškov prodaj.


"Družbe KAD, SOD, MZ, DSU in PDP bodo sredstva iz kupnine uporabile za pokrivanje zakonskih obveznosti," so odločili na vladi.

"Prodaje kapitalskih naložb bodo izvedene na pregleden način z enakopravno obravnavo vseh ponudnikov, pri čemer se bodo zasledovali ključni cilji vseh deležnikov," zatrjujejo na vladi, ki so za cilje navedli doseganje najvišjih tržnih vrednosti prodajane naložbe, dokapitalizacije družb z zmanjšanjem deleža države, in pridobitvijo svežega kapitala za nov zagon gospodarske družbe, ter dokapitalizacije družbe s hkratnim umikom države.

Prodaja ali zamenjava naložb bo potekala ne enega izmed štirih predvidenih načinov. Ali kot javna ponudba, javna dražba, javno zbiranje ponudb ali kot ponudba vrednostnih papirjev.

Komentarjev 1
  • ennanova 18:48 13.junij 2013.

    Korupcija FIHO ne bomo tihoVčeraj smo na Brdu pri Kranju ob 15-letnici FIHO lahko videli blišč in bedo ter sprenevedanje glede aktualnih dogajanj povezanih s preiskovanjem koruptivnih ravnanj, ki jih preučuje Komisija za preprečevanje korupcije. Gre za več kot ...prikaži več pol milijona evrov, ki so jih v letih 2006-2012 v FIHO namenili Društvu distrofikov za skladišče! Res smo večer preživeli med iskrenimi ljudmi.http://za-misli.si/subkultura/1033-korupcija-fiho-ne-bomo-tiho