Slovenija
233 ogledov

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na peticijo o neplačevanju naročnine

Položnica za RTV-prispevek Gregor Prebil
Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na dopis za podporo peticiji “Zahtevamo ukinitev 152,40 € letne prisilne RTV članarine - RTV programe naj si kodirajo”. Menijo, da razlogi v peticiji razlogi, izhajajo iz zelo ozkega pojmovanja, če ne celo nepoznavanja vloge in pomena delovanja javnih medijskih servisov.

"Obenem so v peticiji uporabljeni nekateri podatki in mnenja, ki jih lahko razumemo le kot namerno manipuliranje in zavajanje," pravijo na RTV.

Peticijo za ukinitev RTV naročnine je doslej podpisalo več kot 6200 ljudi. Med drugim menijo, da RTV Slovenija ne deluje v splošno korist še posebej kar se tiče informativnih in političnih oddaj, saj so pristranske. RTV po mnenju avtorjev peticije favorizira določene skupine, posameznike in politične stranke druge pa blokira in diskreditira. Zahtevajo, da se RTV prestrukturira, posodobi in strkovno okrepi "s kadri, ki bodo razumeli, kaj pomeni delati za ljudi". Predlagajo, da se financiranje uredi s kodiranjem in plačilom programov. "tako se bo spremenila miselnost vodij na RTV, ker bodo njihovi dohodki odvisni od njihovega dela, ne pa vsiljenega RTV prispevka."

RTV SLO: Drago boste plačali!

RTV SLO | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Pobudnike peticije pa opozarjamo, da je pozivanje k neplačevanju RTV-prispevka pozivanje k nezakonitemu ravnanju. Takšno pozivanje pa je tudi zavajajoče, saj se ob neplačevanju RTV-prispevka stroški za posameznika - zaradi izterjave - še dodatno povečajo. Našim gledalcem, poslušalcem in spletnim uporabnikom zato svetujemo, da tovrstnim peticijam in pozivom ne nasedejo," pa medtem sporočajo s RTV Slovenija.

Ni le televizija

Poudarjajo, da je obseg dejavnosti in aktivnosti RTV Slovenija, ki jih skladno z zakonom opravlja javni medijski servis, mnogo širši, kot je predstavljeno s strani tistih, ki pozivajo k podpisu peticije. V okviru RTV Slovenija deluje poleg petih televizijskih tudi osem radijskih programov in multimedijski portal; kakor tudi sistem oddajnikov in zvez, ki prek 216 oddajnih objektov zagotavljajo, da pride televizijski ali radijski signal prav v vsako gospodinjstvo; oddelek mediateke s svojim neprecenljivim digitaliziranim radijskim in televizijskim arhivom in orkestra ter zbori, ki skrbijo za ustvarjanje in poustvarjanje mnogih glasbenih zvrsti predvsem slovenskih skladateljev.

"Razširjamo obzorja in skrbimo za jezik"

Letno predvajajo več kot 52.000 ur dnevnoinformativnega, informativnega, igranega, razvedrilnega, glasbenega, športnega, izobraževalnega, umetniškega in kulturnega, verskega, znanstvenega programa in programa za italijansko in madžarsko narodno skupnost ter oddaje za Slovence izven Republike Slovenije. "Poleg verodostojnega in nepristranskega informiranja RTV Slovenija razširja kulturne, izobraževalne, športne, otroške in druge vsebine, skrbi za jezik in krepitev nacionalne zavesti vseh prebivalcev Slovenije, širi pozitivne družbene vrednote ter spodbuja k družbeni odgovornosti do invalidov, manjšin, nemočnih in drugače mislečih," poudarja vodstvo RTV. 

"Izkrivljeno prikazovanje dejstev"

"Nasprotujemo posploševanju poslanstva RTV Slovenija zgolj na ustvarjanje televizijskih informativnih vsebin, in na podlagi te posplošitve k pozivanju posameznikov in posameznic, da prenehajo s plačevanjem RTV-prispevka. Izkrivljeno prikazovanje dejstev v peticiji škodi vsem, tako javnemu medijskemu servisu, našim zaposlenim kot tudi vsem našim uporabnikom.
Predvsem pa pomeni nasprotovanje RTV-prispevku nasprotovanje kulturnim in izobraževalnim vsebinam, vsebinam za otroke, za manjšine in druge ciljne skupine, prilagojenim vsebinam za senzorne invalide in vsem ostalim programskim vsebinam in storitvam, nenazadnje tudi velikim športnim dogodkom, kot je Planica ali olimpijske igre, ki jih na medijskem trgu ponuja izključno RTV Slovenija," so še zapisali na Kolodvorski.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 69
  • Ivan Žmauc 14:30 07.maj 2016.

    TVS ne gleda za radi mene jo lahko ukinejo-nimajo nič pametnega

  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 06:30 06.maj 2016.

    Placujemo Amis in ne vem zakaj bi moral se to .....teh programov enostavno ne gledamo......ce si jih kateri zeli ,pa naj bojo placljivi.....podpisat peticijo...obvezno

  • Zmago 22:01 05.maj 2016.

    Ene ti je uspelo preslepiti. Ali znam te puško dok si pištolj bila ! ;-)))