Slovenija
3866 ogledov

Volilni odbor: Ljudje ki od volitev zagotovo nekaj imajo

referendum drugi tir
1/3
Saša Despot
20 tisoč ljudi bo ob volitev predsednika imelo konkretno korist.

Pri izvedbi predsedniških volitev bo sodelovalo okrog 20 tisoč ljudi, ogromna večina, približno 19.700 od tega bo članov volilnih odborov. To so ljudje, ki sedijo za mizo z volilnim imenikom, tisto veliko knjigo, v katero se podpišete, in vam izročijo volilni listič.

Za svoje delo dobijo 45 evrov, predsednik in namestnik pa 52,50 evra. A kako prideš to te "službe"?

Alfa in omega so politične stranke

"Na podlagi določb zakona člane volilnih odborov imenujejo Okrjane volilne komisije na predlog političnih strank," nam je pojasnil direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Največje volišče ima 2959 volivcev, najmanjše pa 18 (podatki za referendum).

Vsak odbor lahko šteje največ šest članov oziroma njihovih namestnikov, edini pogoj je, da morajo biti vpisani v volilni imenik na območju okraja.

Pravico do predlaganja kandidatov imajo parlamentarne stranke, ki so bile izvoljene v parlament, če predloge podajo vse stranke, izvisi Zavezništvo Alenke Bratušek, saj ima le dve poslanki. 

Možna je tudi izbira z žrebom ali da te določijo

Če parlamentarne stranke ne podajo predloga, se upošteva predloge drugih strank ali lokalne skupnosti. Če je teh predlogov preveč, se člana odbora izžreba, če pa še vedno ne bi bilo dovolj kandidatov, se za člane volilnih odborov lahko določi uradnike, ki delajo v držani upravi ali upravi lokalne skupnosti.

Ali je za delo v volilnih odborih veliko zanimanja ali težko najdejo kandidate? "To je predvsem odvisno od aktivnosti političnih strank. Po podatkih s katerimi razpolagamo, imajo nekatere območne volilne komisije nekaj težav, vendar je dejstvo, da so za izvedbo volitev imenovani člani za vse volilne odbore," je pojasnil Vučko.

Če ste se nadejali, da bi lahko v nedeljo kaj zaslužili kot člani volilnega odbora, pa vas moramo razočarati, rok za podajo predlogov se je iztekel že 31. avgusta.

V isti šoli dve volišči

V Ljubljani sta v isti osnovni šoli dve volišči in dve volilni komisiji. Zakaj? "Ker je to smisleno in racionalno. V enem objektu je lahko več volišč, zlasti to velja za strnjena naselja, še posebej v mestih (npr. Ljubljana, Maribor). Takšno rešitev območne volilne komisije sprejmejo tudi zaradi tega, ker sledijo usmeritvi, da je čim več volišč invalidom dostopnih."

Dušan Vučko, direktor državne volilne komisije

Glasovanje na volitvah predsednika republike bo potekalo na 3.194 voliščih, od tega bo rednih volišč 3074. Pri izvedbi volitev predsednika bo sodelovalo skupaj 20.920 oseb, od tega 780 članov volilnih komisij, 19.692 članov volilnih odborov in 448 drugih oseb, ki sodelujejo pri izvedbi (tajniki volilnih komisij in njihovi namestniki, računovodje, informatiki …)

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Zala
    Zala 13:45 24.oktober 2017.

    @izRODEK IN @Janez_53, kot državljana RS (predvidevam, da sta) se lahko za delo v volilnih odborih, komisijah ... itd. prijavita na UE kjer imata prijavljeno stalno bivališče. Upam, da ga imata v Sloveniji. Nikjer ne piše, da morata biti člana ...prikaži več neke stranke. Za državnozborske volitve, ki bodo drugo leto, imata še čas. In bosta pomagala zehati dosedanjim članom in članicam.

  • Janez_53 12:03 21.oktober 2017.

    Vlada zagovarja "strokovnost", ki naj bi jo izkazovali kandidati za člane volilnih odborov. To je-glede na stanje na voliščih-zavajanje javnosti! Člani volilnih odborov razen pismenosti NE RABIJO NOBENE DRUGE STROKOVNOSTI! Iskanje imena in priimka v volilnem imeniku je poleg štetja ...prikaži več glasov EDINO DELO, ki ga (poleg zdolgočasenega gledanja v zrak in zehanja) opravljajo! Je pa res svinjarija, da se govori o neki "častni funkciji", ki bi jo naj opravljali člani vol.odbora, pa za to pokasirajo 45€!!!

  • izRODEk 11:03 21.oktober 2017.

    Še povezava direktno do predloga vladi (tisto zgoraj je odgovor ministrstva za javno upravo): Povezava: http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/8143/null/answers