Slovenija
5266 ogledov

Vrednosti nekaterih nepremičnin za 40 odstotkov višje

Nepremičnine
Na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin sta objavljena predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin. Premier Šarec: "Davka na nepremičnine v tem mandatu ne bo." Medtem so v NSi vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin.

Do približno 11. ure so na Gursu zabeležili že okoli 70.000 klikov na spletni portal. "Predvidevamo dodaten porast interesa v večernih urah, ko bodo lastniki nepremičnin prek medijev obveščeni o javni razgrnitvi," je dodal generalni direktor Geodetske uprave RS Tomaž Petek.

Prvi mož geodetske uprave je ocenil še, da sta v tokratnem ciklu množičnega vrednotenja tako razpoložljivost kot kakovost podatkov "bistveno boljša" kot v preteklem. "Menimo, da bo vzpostavljen zelo transparenten, večnamenski in sodoben sistem vrednotenja nepremičnin," je dejal.

Na novinarski konferenci s Petkom se je sodelavcem Gursa za opravljeno delo danes zahvalil minister za okolje in prostor Simon Zajc. V Sloveniji je 6,5 milijona nepremičnin, 1,2 milijona delov stavb in nekaj čez pet milijonov zemljiških parcel, torej je geodetska uprava opravila "zares obširno delo", je dejal. "Slovenija množično vrednoti nepremičnine od leta 2006 naprej, zdajšnji modeli pa so najboljši doslej", verjame Zajc.

stanovanja Slovenija Lahko preverite, koliko je vredna vaša nepremičnina

Šarec: Ta vlada ni sposobna sprejeti nepremičninskega davka

Posplošene vrednosti nepremičnin se uporabljajo v najrazličnejše namene. Eden od njih bo v prihodnje morda tudi nepremičninski davek, a na Gursu poudarjajo, da je uvajanje takega davka vprašanje za ministrstvo za finance.

Premier Marjan Šarec je danes v državnem zboru dejal, da "v tej konstalaciji vlada ni sposobna sprejeti nepremičninskega davka", saj ne verjame, da bi lahko dosegli konsenz. Zajc pa je glede te premierjeve izjave dejal, da se mu zdi "kar ustrezna".

slovenija 22.11.13, hisa, hise, druzinske hise, druzinska hisa, ulica, naselje,  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Sistem Gursa bodo medtem uporabljale denimo banke, zavarovalnice, nepremičninske agencije, država in drugi. A je Zajc pojasnil, da morebitna višja ocenjena vrednost nepremičnin ne bo nujno neposredno vplivala na socialne prejemke državljanov. "Kako bo vplivalo na razne socialne trasnferje, je treba vprašati na ministrstvo za delo. Po mojih informacijah ne bo večjega vpliva," je dejal minister.

NSI zahteva oceno ustavnosti zakona

V NSi menijo, da je zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin kljub popravkom še vedno v neskladju z ustavo. Kot so v stranki zapisali v zahtevi za oceno ustavnosti, ki so jo vložili na ustavno sodišče, načelo zakonitosti na davčnem področju določa, da je predpisovanje davkov pristojnost zakonodajalca, ki se jih sme določiti samo z zakonom.

Razloge za zahtevo za oceno ustavnosti zakona bosta na novinarski konferenci v sredo dodatno pojasnila poslanka NSi Iva Dimic in predsednik Kmečke zveze NSi Janez Beja.

Vrednost nekaterih nepremičnin tudi za 40 odstotkov višja

Direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović je povedal, da se največje spremembe kažejo predvsem pri stanovanjskih hišah in stavbnih zemljiščih, pri katerih so se cene v zadnjih letih najbolj zvišale. Lokacijsko se bo najbolj povečala vrednost nepremičnin na najboljših lokacijah, kot so območje Ljubljane s primestnimi občinami, Obala in turistična območja, kot je denimo Bled. "Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard na 160 milijard evrov. Nekatere nepremičnine bodo tako vredne tudi 20, 30 ali 40 odstotkov več kot glede na stare modele," je dejal Mitrović.

Tomaž Petek Množično vrednotenje Slovenija Lastnike kmetijskih zemljišč lahko izračun najbolj preseneti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar praufo
    praufo 07:07 02.oktober 2019.

    ta prokleti davek je samo eno luplenje državljanov, kaj je kdo pošteno naredil in plačal, je druga stvar, ampak to ne bo dolgoročno zaživelo ... bolje zagont denar in ga zapit, kjer takoj plačaš davek, kot pa šparat in gradit, ...prikaži več da te še enkrat olupijo ... to je kriminal

  • popokatopetl 23:52 01.oktober 2019.

    Jih je sram omogočit hitro primerjavo s starim vrednotenjem in prikazom razlik v vrednotenju? Seveda bi se dalo...

  • jakec1575 22:24 01.oktober 2019.

    ce ti nepremicnina kaze 300 jurjev in imas socialno potem pac prodas premozenje in gres v manjse. Ne vidim problema. Slovenci se bomo morali navaditi, da socializma ni vec.