Slovenija
28636 ogledov

Vreme: Tako mrzlo bo v prihodnjih dneh

Kidanje snega, Komunala Kranj, Kranj, sneg Komunala Kranj
Danes se bodo dežne kaplje marsikje spet spremenile v snežinke. Tudi v prihodnjem tednu lahko pričakujemo sneženje.

Danes bo oblačno. V notranjosti Slovenije bo rahlo do zmerno snežilo, na Primorskem pa občasno rahlo deževalo. Tam bo pihala večinoma šibka burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa dopoldne severni veter, je zapisano na straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin. Te bodo danes slabele in marsikje ponehale.

Nekoliko več sneženja bo v višjih legah, še zlasti na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem, kjer bi lahko nad 500 metrov nadmorske višine zapadlo od 10 do 15, lokalno tudi okoli 20 centimetrov snega. ''Ker na vidiku ni občutnejših otoplitev, se bo sneg obdržal kar nekaj časa. Poleg tega je v začetku prihodnjega tedna možna tudi nova snežna pošiljka,'' napovedujejo meteorologi portala Meteo info.

Kljub nekaj padavinam se višina snežne odeje po napovedih ne bo bistveno spremenila.

Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 2, na Goriškem in ob morju okoli 6 stopinj Celzija.

 | Avtor: neurje.si neurje.si

Vreme ima vpliv tudi na cestne razmere. Upoštevati je potrebno, da za isto pot potrebujemo precej več časa kot v idealnih razmerah, prilagoditi hitrost in povečati varno razdaljo zaradi daljše zavorne poti. Na snegu velja pravilo šestih sekund.

Jutri večinoma suho

Jutri dopoldne bodo rahle padavine povsod ponehale, najkasneje na jugu. Čez dan bo pretežno oblačno, nekaj več jasnine bo na zahodu. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, na Štajerskem in v Prekmurju pa severni veter.

Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne od -2 do 3, na Goriškem in ob morju okoli 7 stopinj Celzija.

Vikend bo prinesel nizke temperature

Nad severno in srednjo Evropo bo območje visokega zračnega tlaka, nad Sredozemljem pa se bo obnavljalo ciklonsko območje. K nam bo od severovzhoda pritekal razmeroma hladen ter bolj ali manj vlažen zrak.

V soboto in nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno z burjo na Primorskem. V soboto se bo tudi v notranjosti okrepil severnik. Še nekoliko hladneje bo. V nekaterih delih države se bodo jutranje temperature spustile krepko pod ničlo. V osrednji Sloveniji bo v soboto zjutraj okoli -9, na severozahodu pa tudi -11. 

V nedeljo bo nekaj jasnine še na zahodu Slovenije, drugod se bo od vzhoda pooblačilo. Na Primorskem bo pihala burja, ki se bo nadaljevala tudi v prihodnjem tednu.

Modelska napoved | Avtor: Arso Modelska napoved, Arso. Arso

V prihodnjem tednu prav tako pestro 

V notranjosti se bo v začetku prihodnjega tedna spet povečala verjetnost sneženja, to velja predvsem za vzhodno polovico države. Od srede naprej kaže, da bo brez padavin, verjetno bo tudi nekaj sonca. Temperature bodo letnemu času primerne. Zbujali se bomo v hladna jutra. Po večini države bodo jutranje temperature pod lediščem. V osrednji Sloveniji bo v ponedeljek zjutraj -7 °C, na jugovzhodu -3, na severovzhod -5, na severozahodu pa kar -12. Na severozahodu se v ponedeljek čez dan temperature ne bodo dvignile nad ledišče. 

''V zadnji dekadi bo hladneje od dolgoletnega povprečja 1991-2020, vseeno pa bo januar verjetno toplejši, saj je bila prva polovica močno pretopla,'' so zapisali vremenoslovci portala Ciklon.si.

Več sončnega vremena bo po napovedih mogoče od sredina prihodnjega tedna dalje, vendar obstaja verjetnost novega vdora mrzlega zraka s severa.

dezurni@styria-media.si

 

Najbolj sveža radarska slika padavin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.