Slovenija
4249 ogledov

Potrjeno. Karl Erjavec kandidat za predsednika stranke

Karel Erjavec Saša Despot
Nekdanji predsednik stranke DeSUS naj bi že preverjal podporo na terenu. Kandidaturo za vnovičnega predsednika stranke je potrdil.

Pokrajinska organizacija DeSUS Gorenjska je izrazila podporo Karlu Erjavcu za vnovičnega predsednika DeSUS in ga organom stranke predlagala za kandidata za predsednika, Erjavec pa je h kandidaturi že podal soglasje, je za STA pojasnila vodja pokrajinske organizacije Julijana Bizjak Mlakar. O novem vodstvu bo kongres DeSUS odločal novembra.

Kot je pojasnila Bizjak Mlakarjeva, so v pokrajinski organizaciji na današnji seji od 13 članov podporo Erjavcu izrazili vsi razen enega. Erjavec, ki je položaj predsednika DeSUS po 15 letih zapustil po porazu v tekmi z Aleksandro Pivec na januarskem kongresu, je tako za zdaj prvi znani kandidat za novega predsednika stranke.

Po odhodu Aleksandre Pivec iz stranke DeSUS je danes s funkcije odstopila tudi podpredsednica stranke Anita Manfreda. Po navedbah Janeza Ujčiča, ki je bil v času predsedovanja Pivčeve uradni govorec DeSUS, so razpravo o morebitnem izstopu iz stranke najavili tudi v 16 občinskih odborih, med drugim tudi v mariborskem.

Jurša: Gre za interese

Po prepričanju vodje strankine poslanske skupine Franca Jurše se za izstop iz stranke zdaj odločajo predvsem tisti, ki so vanjo prišli pred kratkim. "Imeli so neke določene interese in ker ne vidijo možnosti, da bi jih lahko izpeljali z novim vodstvom, so se odločili za izstop," je dejal.

Po mnenju Jurše pa vsi ne bodo šli. "DeSUS ima več kot 200 občinskih odborov, tako da je pričakovati, da kakšen odbor tudi odstopi, ampak mislim, da številka ne bo tako visoka. Mi si želimo, da vsi tisti, ki so v stranki, v njej tudi ostanejo in ji pomagajo, da se konsolidira," je dejal.

Gantar o Erjavcu

Začasni vodja stranke Tomaž Gantar ocenjuje, da je po odstopu Pivčeve z mesta ministrice za kmetijstvo in njenem izstopu iz DeSUS za stranko končano eno od težjih obdobij, za v prihodnje pa se nameravajo znova posvetiti poenotenju stranke in delu v koaliciji, je napovedal.

V DeSUS med drugim do sobote opolnoči zbirajo kandidature za predsednika stranke. Po besedah Jurše je predlogov za kandidate kar precej, a trenutno še ne ve, kdo vse se je že odločil, da bo kandiral.

Tega ne ve niti Gantar, ki mu tudi ni znano, ali je med kandidati nekdanji predsednik stranke Karl Erjavec, "čeprav vem, da ga to verjetno zanima". Na vprašanje, ali bi ga sam podprl, pa je Gantar odgovoril posredno. "Moje mnenje je, da potrebujemo kandidata, ki je izkušen, pozna politiko in delovanje koalicije, in tu se krog kandidatov močno zoži. Bojim se, da brez tega, da stranko prevzame nekdo, ki ima izkušnje, ne bo šlo," je dejal.

Po neuradnih informacijah 24ur naj bi nekdanji predsednik stranke intenzivno preverjal podporo na terenu.

Aleksandra Pivec Slovenija To z enim zadnjih zapisov kot ministrica sporoča svojim političnim krvnikom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • kapibara 08:05 07.oktober 2020.

    Karel, bolje bi bilo. če bi odšel na politično kloako deponijo, kot penzionist, ne pa kot ponovno najslabši politik. 100% je to poplačilo stricem, za vse njegove slabe posle- rabote v politiki...

  • bogdan76 07:24 07.oktober 2020.

    Rdeče jedro stranke ugotovilo da Pivčeva ni vodljiva po nihovih notah zato KORL nazaj v sedlo.

  • weterek705 03:28 07.oktober 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim....... connect3.best