Slovenija
5107 ogledov

Delničarji povozili upravo in ves denar popraskali za dividende

Petrol Anže Petkovšek Stavba družbe Petrol na Dunajski cesti v Ljubljani.
Skupščina Petrola je, kljub drugačnemu predlogu vodstva, skoraj celoten bilančni dobiček namenila za dividende.

Družba Petrol bo od 61,85 milijona evrov bilančnega dobička namenila za dividende 61,67 milijona evrov oz. 1,50 evra bruto na delnico, je danes nasprotni predlog potrdila skupščina. To je ob upoštevanju delitve delnic enako kot lani. Vodstvo je predlagalo več kot polovico nižjo dividendo.

Po sprejetem nasprotnem predlogu - vsebinsko enaka predloga sta podali družbi Mustang Energy Limited in Vizija Holding - se bo preostanek bilančnega dobička v višini okoli 180.000 evrov razporedil v druge rezerve iz dobička. Za predlog je glasovalo 54,79 odstotka prisotnih glasov. Na skupščini je bilo sicer prisotnega 73,4 odstotka kapitala z glasovalno pravico.

Dividende bodo izplačane 4. avgusta delničarjem, ki bodo pri KDD vpisani na 3. avgust, enako kot je predlagalo vodstvo.

Prvotni predlog vodstva je predvidel, da se za dividende nameni 28,78 milijona evrov oz. 0,70 evra bruto na delnico, preostalih okoli 33 milijonov evrov pa se razporedi v druge rezerve iz dobička. Lani je dividenda znašala 30 evrov na delnico oz. ob upoštevanju delitve delnic 1,50 evra na delnico.

Gesta dobre volje

Direktor in posredni lastnik družbe Vizija Holding Darij Južna je med razlogi za nasprotni predlog navedel, da bo družba, ker je lani poslovala z izgubo, v Sloveniji dobila vrnjenega okoli 30 milijonov evrov akontiranega davka od dobička, poleg tega ji letos ne bo treba plačati akontacije tega davka v višini 30 milijonov evrov.

Drugi razlog pa je, da bodo višjih dividend deležni tudi državni lastniki v Sloveniji in na Hrvaškem, zato Južna upa, da bo "ta gesta Petrola, da se vseeno profesionalno izplača dividende, tudi državam, vsaj malo spodbudila odločevalce v obeh državah, da bodo škodo (zaradi regulacije cen pogonskih goriv) povrnili".

Skupščina je potrdila poročilo o prejemkih nadzornikov in uprave v letu 2022 in jim podelila razrešnico za delo v lanskem letu. Z 80-odstotno večino prisotnih glasov pa je zavrnila predlagano politiko prejemkov teh dveh organov.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 7
  • jakec42 08:45 19.maj 2023.

    Čudno ,tožijo pa državo zaradi izgube,od kod potem dividende?!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:51 18.maj 2023.

    Južna rabi denar za kosilo.

  • Ender3 16:18 18.maj 2023.

    To bo Vizjak vesel dividend. Pa še glupih davkov ne bo plačal..Petrol pa je itak, tožil državo za odškodnino in morda pridobi kakšen dodaten priliv za poslovanje. Konkurenco OMW pa, so jim odkupili Madžari tako, da se jim lahko smeji..