Slovenija
18 ogledov

Z evropskim denarjem internet za vse

Vodja projekta gradnje širokopasovnega omrežja je Mojca Pekolj (na fotografiji). Žurnal24 main
Širokopasovno omrežje. Pri projektu sodeluje šest občin. Pričakujejo 15 milijonov nepovratnih sredstev.

Pri projektu odprtega širokopasovnega omrežja sodeluje šest občin, in sicer Mokronog - Trebelno, Šentrupert, Trebnje, Mirna Peč, Žužemberk in zdaj tudi Sevnica. Skupaj imajo več kot 5.500 gospodinjstev na območjih, kjer širokopasovnega omrežja še ni in kjer ni tržnega interesa za gradnjo – gre za tako imenovane bele lise.

Tri tisoč na gospodinjstvo
Za vsako gospodinjstvo na beli lisi se lahko dobi največ tri tisočake nepovratnih sredstev, kar pomeni, da je projekt za vse občine skupaj težak dobrih 15 milijonov evrov, pravi vodja projekta Mojca Pekolj, sicer direktorica občinske uprave v Občini Mokronog - Trebelno. Prvi rok za oddajo prijave na razpis, ki ga je objavilo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je 14. oktober. Če bi do konca leta dobili odgovor, bi lahko gradnja stekla spomladi, meni Pekoljeva.

Širokopasovno omrežje naj bi bilo zgrajeno v optični izvedbi. Omogočalo naj bi hiter prenos podatkov, IP-telefonijo in IP-televizijo ter spremljanje številnih televizijskih in radijskih programov.

Komentarjev 1
  • stalker 09:14 10.september 2011.

    a kamnik tut lopovi nemarni