Slovenija
199 ogledov

Za katapultiranje ni kriv nihče

Slavko Majcen in Aleš Štimec Nada Černič Cvetanovski
Afera Pilatus. Pilot in poveljnik nista odgovorna.

V zračnem prostoru nad Tržiščem v sevniški občini se je pred štirimi leti iz letala pilatus katapultiral sopotnik Robert Jerin. “Obdolženemu Alešu Štimcu, poveljniku letalske šole v Cerkljah ob Krki, ne moremo očitati, da je kršil prepise in lahko predvideval, da bo zaradi sopotnika v letalu nastala premoženjska škoda.Tudi pilotu Slavku Majcnu, ki je takrat upravljal zrakoplov, ni mogoče dokazati, da je ravnal v nasprotju s predpisi o orožju in bojnimi napravami oziroma ni mogel predvideti, da se ta lahko poškodujejo,” je razložila tožilka Mateja Bahčič Resnik in umaknila obtožbo zoper njiju.

Jerin, športni pilot in kandidat za vojaškega pilota, ki je že opravil selektivno letenje, je bil sopotnik na zadnjem sedežu, zato krivda ni na njegovi strani.

Med postopkom so ugotovili, da Jerin ni bil izjema, ki bi kot sopotnik letel s pilatusom; v Cerkljah je bila to stalna praksa, saj so piloti tako pridobivali izkušnje. Ko je pilot Majcen sopotniku dopustil, da pod njegovim nadzorom opravi manever obrat letala okrog osi, je zaradi nenadnega obrata na hrbet sopotnik nezavedno pograbil ročico za katapultiranje in s sedežem padel z višine treh kilometrov. Zaradi lažjih poškodb hrbtenice zdaj toži državo.

Komentarjev 1
  • Oxxo 18:20 04.julij 2012.

    V naši državni upravi nikoli nihče ni kriv in ne prevzame nobene odgovornosti!Med prijatelji se možaj usede v kabino vojaškega letala (pojasnilo, da na tak način piloti pridobivajo izkušnje je opravičevanje prevažanja po VIP liniji).Možak se izstreli sam... ...prikaži več in potem toži državo, ker si je po lastni krivdi poškodoval hrbtenico???To je možno samo v Sloveniji!