Slovenija
32 ogledov

Za Mercator štiri ponudbe

Mercator trgovina. Anže Petkovšek
Londonska investicijska banka ING, ki svetuje pri prodaji večinskega deleža Mercatorja, je prejela štiri nezavezujoče ponudbe za nakup Mercatorja. Kdo vse se poteguje za Mercator, ni znano.

Tri ponudbe so podali finančni investitorji, eno pa strateški investitor, so v imenu konzorcija lastnikov Mercatorja sporočili iz NLB, kjer pa imen ponudnikov niso navedli. Kot so še pojasnili v Novi Ljubljanski banki (NLB), bo ING v imenu konzorcija lastnikov v prihodnjih dneh nadaljeval pogovore z vsemi ponudniki, na podlagi katerih bo konzorcij lastnikov sprejel odločitev o nadaljnjih korakih.

Imena ponudnikov, ki so z nezavezujočo ponudbo do ponedeljka izkazali interes za Mercator, za zdaj ostajajo neznanka. Neuradno pa naj bi poleg finančnih igralcev – v preteklih dneh se je med drugim omenjalo sklade Mid Europa, Warburg Pincus in TPG – ponudbo oddal še hrvaški Agrokor. V Agrokorju sicer zadeve ne komentirajo.

Agrokor naj bi po pisanju medijev pripravil ponudbo po ceni 221 evrov za delnico Mercatorja, kar naj bi bilo občutno več od ponudbe finančnih igralcev, pri katerih naj bi se cena gibala med 155 in 170 evri za delnico.

Neznanke

V javnosti pa se vse bolj porajajo vprašanja, zakaj je Agrokor pripravljen odšteti skoraj 900 milijonov evrov oziroma precej več kot skladi, čeprav je njegova tržna cena trenutno več sto milijonov evrov nižja. S tem naj se ne bi strinjale niti banke, ki financirajo Agrokor.

Prav tako ni jasen finančni položaj hrvaškega koncerna, ki naj bi imel velike težave s financiranjem, zato tudi dobaviteljem plačuje veliko kasneje kot na primer Mercator, poleg tega pa ima na Hrvaškem odprtih nekaj pravnih sporov, med drugim tudi obveznost za odkup delnic družbe Belje, za kar bo moral Agrokor najti več kot 100 milijonov evrov.

Po nekaterih ocenah naj bi Agrokor oziroma njegov večinski lastnik Ivica Todorić Mercator kupoval, da bi kasneje lahko skupno družbo prodal večjemu trgovcu. Pri tem pa se postavlja vprašanje, če bo Agrokor sposoben odplačati Mercator, ali se bo Mercator, ki ima tudi za več sto milijonov evrov različnih obveznosti, odplačeval sam.

Po ocenah nekaterih poznavalcev bi bil zadnji scenarij najslabši, v primeru težav pri financiranju oziroma likvidnostnih težavah Mercatorja po prevzemu pa bi morala pri tej sanaciji zagotovo sodelovati tudi Slovenija, saj Mercator v Sloveniji zaposluje 13 tisoč delavcev. Če k temu prištejemo še različne dobavitelje, je od "najboljšega soseda" v Sloveniji odvisno več deset tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.