Slovenija
101 ogledov

Za zdaj jih je 600

švicarski frank, evro, kredit Shutterstock
Združenje Frank ima 600 članov in svojo spletno stran.

Švicarska centralna banka je 15. januarja odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto, zaradi česar je vrednost franka v primerjavi z evrom poskočila za 15 odstodkov. Sprememba valute je močno podražila kredit tistim posojilojemalcem, ki so ga vezali na švicarski frank.

"Prizadeti kreditojemalci nismo držali križem rok, na Facebooku je bila takoj vzpostavljena spletna stran Švicarski frank – vlakec smrti za kreditojemalce, kjer se nas je do danes povezalo že 3.500," so sporočili z novo ustanovljenega Združenja Frank. Konec januarja so ustanovili Združenje za varstvo potrošnikov kreditojemalcev z valutno klavzulo Frank.

Računajo na pravne argumente

Po besedah predstavnika Aleša Majcenoviča ima združenje trenutno okoli 600 članov in delujočo spletno stran. "Jutri se bomo udeležili seje odbora za finance parlamenta, ki jo je sklicala Združena levica na temo revščine v Sloveniji, hkrati pa je ena točka dnevnega reda tudi naša težava s švicarskimi franki," je pojasnil Majcenovič.

Protestov s prižiganjem sveč kot na Hrvaškem ne načrtujejo. "Računamo na pravne argumente, ki so zelo močni," poudarja Majcenovič. "Mimo tega ne bodo mogli. Če si bodo politika ali banke, vključno z Banko Slovenije, to privoščile, menimo, da bo šlo v njihovo škodo, če bo potrebno tudi preko sodišča."

Komentarjev 13
  • kapibara 10:30 05.februar 2015.

    Vsem ki me kritizirate: Kupil sem si stanovanje na kredit, katerega sem pošteno odplačal..!! Časi so bili drugi in tudi vzgojen sem bil po receptu: Stegni se toliko, kot je dolga deka.. !! Tega se tudi vi bi držali, pa ...prikaži veča sedaj nebi jokali..!! pa slovencelj gor ail pa dol..komu hočete "podturit" plačevanje vaših pogoltnih ide,j z najemanjem kredita v tuji valuti..???

  • Tupamaros 07:23 05.februar 2015.

    Hazarderji, se združujejo. In občutili bodo, da pamet ni v nobenem primeru predraga.

  • Burek001 17:15 04.februar 2015.

    Frank je še kar stabilna valuta. Ni pa stabilna ta v kateri zaslužiš.... in še manj bo.. nevem koliko se boste bunili ko bo 2EUR=1CHF. In to bo lahko v naslednjih 5ih letih. Vi s krediti v CHF valuti ste ...prikaži več žal nesolventni odkar se je ECB odločila da bo natisnila gore novih evrov iz nič. Nikakor pa vam ne gre v račun, da vam je švica od leta 2011, ko so se pripopali na EUR subvencionirala kredit. No tege je sedaj konec.