Slovenija
113 ogledov

Zaradi Bora tudi nad zakone

Domen Bizjak pravi, da postopek v primeru Nekrep ni bil uveden. (Foto: Nik Rovan Žurnal24 main
Ministrstvo. Uredili bodo postopke, povezane z odvzemom licenc zdravnikom.

 

O odvzemu le predsednica
Inšpektor. Pojasnilo glavnega upravnega inšpektorja Domna Bizjaka: Javno pooblastilo za odločanje o odvzemu licence ima ZZS. O odvzemu licence se vodi upravni postopek in izda odločba, ki jo lahko izda le predsednica. Upravni postopek v primeru Nekrep ni bil uveden. Zbornica je torej prvostopenjski organ odločanja v tem upravnem postopku. Če bi bila izdana odločba v upravnem postopku, pa bi bila zoper njo možna pritožba. O tej pritožbi bi na drugi stopnji odločalo ministrstvo za zdravje. V skladu z zakonom o zdravniški službi lahko ministrstvo zbornici tudi predlaga izvedbo izrednega strokovnega nadzora.

Ukrepi. V predlogu novega zakona o zdravstveni dejavnosti bo treba urediti postopke o podelitvi, podaljšanju in odvzemu licence zdravnikom ter postopke v zvezi s specializacijami.

Tako pravijo pravniki zdravstvenega ministrstva, ki so proučili zapisnik upravnih inšpektorjev o nadzoru v Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS).

Zdaj brez pravne podlage
“Upravni inšpektorji so ministrstvu za zdravje odredili dva ukrepa, in sicer glede urejanja upravnih postopkov v zvezi s specializacijami in licencami v podzakonskih aktih ZZS,” so pojasnili.

Upravni postopki bodo zato zdaj revidirani tako, da ne bo več pravne podlage za urejanje upravnega postopka v podzakonskih aktih.

Javno odmevni problemi

Zapisnik, ki je bil objavljen v ponedeljek, zbornici nalaga deset ukrepov, med drugim, da izvede ustrezne postopke, povezane s pokojnim Borom Nekrepom. Inšpektorji so se za nadzor v ZZS odločili tudi zaradi javno odmevnih problemov v ZZS, med katere spadajo tudi postopki, povezani z dvanajstletnikom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.