Slovenija
9496 ogledov

Zaskrbljujoča napoved: Zaposlovanje bo skromno!

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Anže Petkovšek
Napoved zaposlovanja je najšibkejša v zadnjih treh letih.

ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja razkriva skromne zaposlitvene namere slovenskih delodajalcev za prvo četrtletje 2020. Neto napoved zaposlovanja znaša sedem odstotkov, kar je najšibkejša napoved v zadnjih treh letih. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so zaposlitvene možnosti upadle za osem odstotnih točk, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 13 odstotnih točk.

"Napovedi nakazujejo na upočasnitev gospodarske rasti v Sloveniji, ta pa naj bi ostala na podobni ravni tudi v letu 2020. Delodajalci zato temu primerno prilagajajo svoje kadrovske politike, ne smemo pa zanemariti dejstva, da napoved zaposlovanja ostaja pozitivna," poudarja Nuno Gameiro, poslovni direktor za jugovzhodno Evropo v družbi ManpowerGroup. "Rezultati ManpowerGroup raziskave napovedi zaposlovanja razkrivajo, da se Slovenija še vedno uvršča med deset najboljših držav v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika)."

Zavod za zaposlovanje Slovenija Rast zaposlenosti se bo še povečala

Panožni podatki razkrivajo, da delodajalci v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji v prihajajočem četrtletju pričakujejo rast zaposlovanja. "O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogi – neto napoved zaposlovanja znaša odstotkov," ugotavljajo pri ManpowerGroup. "Zanesljive so tudi napovedi zaposlovanja delodajalcev v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom, saj poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša enajst odstotkov, delodajalci v panogi gostinstva in hotelirstva pa poročajo o neto napovedi zaposlovanja deset odstotkov."

Zaposlitvene možnosti so v primerjavi s prejšnjim četrtletjem upadle v vseh desetih gospodarskih panogah. "Najbolj opazen je upad napovedi zaposlovanja v proizvodni panogi, in sicer za 17 odstotnih točk, ter v panogi rudarstva in kamnin za 15 odstotnih točk," še ugotavljajo v raziskavi. 

delavec | Avtor: Profimedias Profimedias

Primerjava z enakim obdobjem lani kaže na upad zaposlitvenih možnosti v osmih od desetih v raziskavo vključenih gospodarskih panogah v državi. V panogah proizvodnje ter finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin je upad napovedi zaposlovanja precejšen. "Beležimo kar za 21 oz. 20 odstotnih točk slabše zaposlitvene namere kot v enakem obdobju lani," še ugotavljajo v raziskavi. "Močno so upadle tudi napovedi zaposlovanja v panogi trgovine na debelo in drobno, in sicer za 18 odstotnih točk."

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln Slovenija Pomembna prelomnica zavoda za zaposlovanje

Delodajalci v vseh štirih v raziskavo zajetih regijah v državi pričakujejo, da bodo v obdobju prihodnjih treh mesecev zaposlovali. "Najmočnejši zaposlitveni utrip, in sicer 13 odstotkov, pričakujejo delodajalci v severovzhodni regiji," ugotavljajo pri ManpouerGroup. "Nekaj priložnosti za zaposlitev bodo iskalci zaposlitve deležni tudi v jugozahodni regiji, kjer delodajalci poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša osem odstotkov, podobno pa velja tudi za osrednjo regijo. Delodajalci tu poročajo o napovedi zaposlovanja, ki znaša šest odstotkov. Neto napoved zaposlovanja delodajalcev v jugovzhodni regiji znaša štiri odstotke." V primerjavi z zadnjim četrtletjem 2019 je napoved zaposlovanja v vseh v raziskavo zajetih regijah upadla.

Delodajalci v vseh štirih skupinah podjetij so za obdobje od januarja do marca 2020 napovedali, da bodo zaposlovali. "Najmočnejše zaposlitvene namere imajo delodajalci v skupini velikih podjetij, tokrat poročajo o 14 odstotni neto napovedi zaposlovanja," še ugotavljajo pri ManpowerGroup. "Prav tako bo zaposlitveni utrip zanesljiv v skupini srednjih podjetij, delodajalci poročajo o napovedi zaposlovanja, ki znaša 11 odstotkov. V skupini malih podjetij tokrat neto napoved zaposlovanja znaša pet odstotkov, v skupini mikro podjetij pa delodajalci poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša štiri odstotke."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 14:39 10.december 2019.

    Seveda ni potrebe po delavcih saj migrantski inžinirji levice poberejo vsa dela!!