Slovenija
45 ogledov

Zbiljski gaj ponovno na sodišču

Zbiljski gaj (Foto: Bobo) Žurnal24 main
Zadeva Zbiljski gaj zaradi zastaranja najverjetneje ne bo dočakala sodnega epiloga.

Zadnja zadeva v aferi Zbiljski gaj proti soustanoviteljici podjetja Mebles IMS Zdenki Škodlar bo zastarala 27. decembra, nekatere druge pa marca. Večina kaznivih dejanj je zastarala že prej. Škodlarjeva včeraj zaradi slabega zdravja ni prišla na obravnavo, zato je sojenje prestavljeno za nedoločen čas. Afera, v kateri naj bi bilo po mnenju tožilstva povzročene za 121 milijonov evrov škode, bo tako verjetno ostala brez kazenskega sodnega epiloga.

Plačali, a ostali brez vsega

“Zakaj je zadeva zastarala, je težko reči, saj ne vemo, ali je zamuda nastala na policiji ali tožilstvu. Ne zdi pa se, da bi počasi delalo sodišče,” pravi odvetnik Boris Grobelnik, ki je v civilni tožbi zastopal 33 upnikov. Kazniva dejanja naj bi se zgodila med letoma 2001 in 2003. Obtožba je bila vložena šele konec leta 2009 in postala pravnomočna leto pozneje. Prva sodba je bila izrečena junija letos. “Naša želja ni bila, da koga zaprejo, ampak da rešimo stvar za stranke, kar smo tudi storili,” dodaja Grobelnik. Zbiljski gaj je podjetje Mebles začelo graditi leta 2000, tam naj bi bila predvsem varovana stanovanja za starejše. Podjetje se je pozneje združilo v Mebles IMS, ki pa je šlo leta 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo. Nekatere hiše in stanovanja so zato ostali nedokončani, kupci pa brez premoženja, čeprav so kupnino za nepremičnine poravnali v celoti ali vsaj delno.

Nauk zgodbe: previdnost

Sojenje proti Škodlarjevi poteka, ker je višje sodišče novembra razveljavilo sodbo, ki je Škodlarjevo in soustanovitelja Meblesa IMS Andreja Rezarja spoznalo za kriva oškodovanja upnikov. Oba sta bila obsojena na pogojno zaporno kazen. Zagovornik Škodlarjeve Milan Krstić meni, da je bila napaka v tem, da podjetja niso zmogla plačati obresti banki in da ni bilo storjenega kaznivega dejanja. Po njegovem mnenju škode zaradi zastaranja ne bo. Grobelnik meni, da je Zbiljski gaj rezultat hitrega vzpona gradbeništva v tistem obdobju. “V nepremičninski histeriji so ljudje kupovali nepremišljeno.” Meni tudi, da bi pogled v zemljiško knjigo in finance podjetij razkril pravo sliko. “Nauk zgodbe je, da je treba nakupe prepustiti strokovnjakom in biti previden,” sklene.

Komentarjev 5
  • Senior 15:37 13.december 2012.

    To je gnila država in zagonjeno sodstvo. Razpustimo državo in jo spremenimo v pokrajine in bi nam verjetno bilo bolje, samo drugi ljudje bi morali biti na vladi.

  • primorka 15:22 13.december 2012.

    Sramota za naše sodstvo, da take stvari zastarajo. Druge, ki so 100x nepomembne pa hitro doživijo zaključek !!! Četudi so stroški postopka za 1000x večji od vrednosti, ki se terja !!!

  • primorka 15:19 13.december 2012.

    Stečajni upravitelji nam povejo vse !!!