Slovenija
887 ogledov

Zdravniki imajo dovolj: "Tega prihodnjim generacijam ne privoščimo"

Urgenca Izola
Ker so umaknili soglasje za nadurno delo, bo nivo zdravstvenih storitev padel, pravijo.

"V splošni bolnišnici Izola so bili prvi mesec in pol od začetka zdravniške stavke nemoteno oskrbljeni vsi bolniki. Kljub stavki smo vsi zdravniki še naprej opravljali svoje delo kot običajno. Zato, ker nam je mar za ljudi in ker želimo ohranjati visoko nivo zdravstvenih storitev," je v javnem pismu poudarilo 46 tam zaposlenih zdravnikov.

A po tem, ko jih je večina umaknila soglasja za prekomerno nadurno delo, ohranjanje visokega nivoja zdravstvenih storitev žal ne bo več mogoče, so opozorili. "Po umiku soglasij svoje delo še naprej opravljamo strokovno in predano, v skladu s slovensko zakonodajo, evropsko direktivo in ugotovitvami ustavnega sodišča. Tedensko 40 ur rednega in 8 ur nadurnega dela. Namen umika soglasij tako ni izsiljevanje za višje plače, temveč edini način, s katerim lahko opozorimo na to, da nas je premalo in da neurejenost razmer v slovenskem javnem zdravstvu vodi v njegov propad. Tega prihodnjim generacijam ne privoščimo," so zapisali.

Avstrijci delajo manj za višjo plačo

Kot primer so podali sosednjo Avstrijo, kjer zdravniki lahko po zakonu delajo največ 48 ur na teden - a za približno trikratno slovensko zdravniško plačo, trdijo zdravniki SB Izola. "Odhodi slovenskih zdravnikov v avstrijske zdravstvene ustanove zato niso presenetljivi. A vendar ni slišati, da bi Avstrija zaradi omejitve dela zdravnikov na 48 ur imela daljše čakalne dobe. Vemo pa, da ima Avstrija 5,3 zdravnika na 1000 prebivalcev, medtem ko ima Slovenija zgolj 3,3 zdravnika na 1000 prebivalcev."

Ohranjanje visokega nivoja zdravstvenih storitev je zato po njihovem mnenju misija nemogoče brez dela preko polnega delovnega časa (to je preko 16 ur, do 32 ur v kosu in preko 48 ur na teden) do kadrovske okrepitve zdravniških vrst. "To ne velja le za zdravnike, saj so tudi medicinske sestre rekorderke v nadurah in delu v turnusih. Vsi zdravstveni kadri delamo na etični pogon nadur," so dodali.

Koliko zdravnikov v resnici manjka, so ponazorili na primeru: "V 20 članskem zdravniškem kolektivu, ki dela redni program od ponedeljka do petka, ob tem pa skrbi za 24 urno neprekinjeno zdravstveno varstvo (ponoči prisotna vsaj dva zdravnika, med vikendi in med 15. in 21. uro pa trije z vedno še enim v pripravljenosti doma), pomeni striktno upoštevanje 48 urnega delovnega tedna sledeče: vsak zdravnik je dodatne tri dni v mesecu doma (kar prej, ni bil). Pri 20 zdravnikih to pomeni 60 dni. Delovnih dni v mesecu je 20-23, kar pomeni, manko treh zdravnikov na dan. Posledično vsak dan odpade ambulanta za 20 naročenih bolnikov in štiri naročene operacije. Urgentna ambulanta in vizita na oddelku namreč ne moreta odpasti. In to vsak delovni dan."

Zato imajo dovolj žigosanja z "zaslužkarji" in "dvoživkami" - kot poudarjajo, so več delali zato, ker so želeli ohraniti visok nivo zdravstvenih storitev v Sloveniji.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 13
  • jezero 06:52 30.marec 2024.

    Zdravniki po ambulantah so nekaj drugega kot njihov sindikat, ki misli, da bo menjal vlade in pokoril Slovence! Njihova elita je pokazala svoj pravi obraz.

  • atamama 19:57 29.marec 2024.

    Sicer pa za radovedne kako ''revni'' in kako zelo obremenjeni so 16 ur zdravniki na tej povezavi: https://preiskovalno.si/clanek/stavka-dvo-tri-in-stirizivkarjev-1137004

  • Kmodri_ 18:49 29.marec 2024.

    A jaht in vil? Mater vola, ko misliš, da so dosegli dno, odkrijejo novo!