Slovenija
10078 ogledov

Zdravniki in vlada, kot kaže, našli primernega mediatorja

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Mediacijo med zdravniškim sindikatom Fides in vlado bi lahko prevzela Odvetniška zbornica Slovenije.

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so sporočili, da so z optimizmom sprejeli prejeto pobudo za pomoč pri mediaciji v okviru mediacijskega centra odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije. Ob tem pozivajo vladno stran, da tudi sama sprejme ponujeno pobudo in da aktivnosti začnejo čim prej.

Fides je sprva želel mediatorja iz tujine, ministrstvo je želelo nekoga, ki bi govoril slovensko, združenje pacientov je predlagalo nekdanjega ministra Rada Bohinca, zdaj sta, kot kaže, obe strani na istem bregu. 

Ob tem so dodali, da so torkovi pogovori s predsednikom vlade Robertom Golobom, ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in vladno pogajalsko skupino vendarle prispevali k temu, da bodo v sindikatu Fides po osmih tednih stavke prejeli konkreten pisni predlog reševanja stavkovnih zahtev.

"A so pogovori razkrili tudi, da si vsebino že podpisanih sporazumov obe strani razlagata drugače, kar nas v sindikatu skrbi," so navedli v sporočilu za javnost. Zato so takoj predlagali, da se na pogajanja vključi mediatorja, ki bi jim to zagato pomagal razrešiti, vendar vladna pogajalska stran v torek odgovora na to ni podala, so poudarili.

Čeprav so zadovoljni, da so se zadeve začele premikati, ne morejo zanemariti dejstva, da imajo z vlado že podpisana dva sporazuma, za katera ocenjujejo, da sta dobra popotnica za prihodnjo stabilizacijo zdravstvenega sistema.

Po drugi strani pa je namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež, sicer državni sekretar na ministrstvu za zdravje, povedal, da se na torkovih stavkovnih pogajanjih s Fidesom nobena stran ni odločila za mediacijo. "V kolikor se kakršnakoli potreba po mediaciji pojavi bolj konkretno, potem bo pač to stvar, ki jo bo treba obravnavati na naslednjih pogajanjih," je dejal.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Kmodri_ 16:55 06.marec 2024.

    Bolje, če bi vlada našla eksekutorja...!!!!!

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 15:27 06.marec 2024.

    Sindikat Fidesz bi se moral preimenovati v sindikat Mengele!

  • Ender3 13:20 06.marec 2024.

    Terorizem belih ovratnikov si ne zasluži pogajanj kamoli medijacije. Beda njih in pravne države, ki vse to dopušča..